Zlatá tretra je tady! V Ostravě své kvality předvedou hvězdy světové atletiky

13. červen 2018 05:20

Americký rychlík Justin Gatlin, nizozemská královna sprintu Dafne Schippersová, katarský výškař Mutaz Essa Barshim, nebo dálkaři Luvo Manyonga a Juan Echevarría – to jsou jen některá hvězdná jména letošního atletického mítinku Zlatá tretra. Fanoušci se mají opět na co těšit.

Mistrům světa a olympijským vítězům se postaví i ti nejlepší čeští atleti. Soutěž oštěpařů je dokonce pojatá jako souboj české čtveřice Vadlejch, Frydrych, Veselý a Jílek proti zbytku světa, který vede německý olympijský vítěz Thomas Röhler.

„Pro nás to má zvláštní náboj i v tom, že jsme i výběr skoro z jedné skupiny. Budeme se snažit svět minimálně potrápit, uvidíme, jak to dopadne,“ říká český lídr oštěpařů Jakub Vadlejch. Jeho maximem je zatím hod 89,73 m z loňského stříbrného světového šampionátu.

Skvělou konkurenci bude mít v dálkařském sektoru český suverén Radek Juška. Také on by se chtěl výkonnostně posunout vedle jihoafrického mistra světa a stříbrného medailisty z olympijských her Luvo Manyongy a Kubánce Juana Miguela Echevarríi.

„Když někdo skáče víc než, mi určitě může pomoct – ti kluci mě vytáhnou. V České republice bohužel není nikdo, kdo by mi mohl konkurovat, takže ti kluci mě můžou vytáhnout a lítat se může fakt daleko,“ říká Juška, jehož osobním rekordem je 831 centimetrů.

S výbornou formou přijíždí Kubánec Echevarría, který o víkendu ve Stockholmu skočil 883 centimetrů a odřel se o konec doskočiště. To se mu v Ostravě nestane. „To doskočiště je dostatečně dlouhé, takže si myslím, že nebude mít nikdo problém,“ dodává Juška, který bude skákat stejně jako ostatní dálkaři pod dohledem legendárního Mikea Powella, držitele světového rekordu v hodnotě 895 centimetrů.

autor: ddp
Spustit audio