Zlínská nemocnice převedla na covid pacienty personál už ze 7 oddělení. Jak moc je omezena péče?

26. říjen 2020

Nemocnicím Zlínského kraje chybí aktuálně 700 zdravotníků. Žádnou péči kromě plánovaných operačních zákroků ale zatím omezovat nemusely. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Nemocnice Zlínského kraje čelí nedostatku zdravotníků. Omezuje je izolace, karanténa nebo jsou doma s dětmi kvůli uzavřeným školám. Počty nakažených přitom každým dnem rostou stejně jako množství lidí, kteří jsou hospitalizovaní. Zlínsko je navíc stále nejzasaženějším okresem v republice.

Čtěte také

Nemocnice už proto poskytují jen akutní péči. Ačkoli stále navyšují počty lůžek pro pacienty s koronavirem, v současnosti je jejich kapacita obsazená už z osmdesáti procent. V současné době mají nemocnice ve Zlínském kraji k dispozici celkem 520 lůžek. Hospitalizovaných je aktuálně 431 pacientů s koronavirem. Pro pacienty s covidem mají k dispozici 90 plnohodnotných ventilátorů a k nim ještě více než čtyři desítky záložních.  

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně v pondělí zprovoznili sedmou covidovou stanici s třiceti lůžky. Ještě tento týden by měly otevřít dalších dvacet covidových lůžek v Kroměříži.

Stálým problémem je nedostatek personálu. Celkem ve Zlínských nemocnicích chybí na 700 pracovníků, z toho 60 je na ošetřovném a 300 s nemocí covid-19 nebo v karanténě. Nejvíce chybí zdravotníci ve zlínské nemocnici, konkrétně 250.

Podle slov Radomíra Maráčka se zatím nepodařilo zajistit studenty lékařských fakult, zapojili se ale studenti zdravotních oborů. „Hledáme stále další dobrovolníky s tím, že omezením je minimálně sanitářský kurz,“ uvedl Maráček.

Čtěte také

Zlínská nemocnice převedla na covid pacienty personál už ze 7 oddělení. „Ve zlínské nemocnici už další oddělení měnit nemůžeme, protože oddělení typu kardiologie, traumatologie, neurologie nebo onkologie nelze omezit. Vedle covidových pacientů musí fungovat i péče o ty nekovidové,“ doplnil Maráček

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou představenstva nemocnic Zlínského kraje Radomírem Maráčkem, který poskytl v pořadu Dobré ráno, Moravo v pondělí 26. října.

Spustit audio

Související