Zlínská zoo opět zažívá rekordní návštěvnost, plánuje rozsáhlé úpravy expozic i příchod nových zvířat

7. září 2022 12:29

Rekordní návštěvnost, velké plány na nová zvířata a rozšíření expozic, ale i nutné úspory v oblasti energií. To jsou témata, kterými se teď zabývá vedení zlínské zoologické zahrady.

Letošní srpen byl ve zlínské zoo co do počtu návštěvníků rekordní. V tomto měsíci zoo navštívilo 159 tisíc lidí, což je v tomto měsíci historicky největší počet návštěvníků za více než sedmdesát let existence zahrady.

Od začátku roku napočítala zahrada už 600 tisíc turistů. Doposud nejvyšší návštěvnost byla v roce 2019, kdy do Lešné zavítaly 683 tisíce lidí. I díky tomu je zoo finančně soběstačná zhruba z devadesáti procent.

Zlínská zoo a rostoucí ceny energií

Chov zvláště exotických zvířat je na energie náročný, v chladnějším období se jim musí samozřejmě topit a svítit.

Ceny plynu má město Zlín, jako zřizovatel, podle ředitele zoo Romana Horského zafixované. Ceny elektřiny aktuálně magistrát soutěží. Zoo ale nespoléhá jen na zřizovatele. Plánuje například výstavbu velké fotovoltaické elektrárny nad parkovištěm u sezónního vstupu. I když je projekt zatím jen v podobě studie, zahrada už zajišťuje konstrukční materiál ze smrků, které kácí v areálu kvůli napadení kůrovcem.

Jinak ale i město zvýšilo provozní příspěvek zahradě v tomto roce oproti loňsku o osm milionů korun.

Plány do budoucna

Zřejmě nejblíž je obnova průchozí voliéry ptáků v asijské – spodní části zahrady, která nutně potřebuje rekonstrukci. Ještě letos by ji chtěli chovatelé vyklidit a začít s přestavbou do asijského stylu.

V příštím roce by vedení zoo chtělo přivézt sloního samce a zahájit tak přirozené rozmnožovaní současné sloní skupiny tří samic a jednoho mláděte. S tím souvisí i další, dlouhodobější záměr. Poté, co se sloni trvale přestěhují do nové expozice karibuni, chtěl by ředitel Roman Horský přebudovat jejich současný výběh na areál šimpanzů bonobo.

Spustit audio

Související