Zlotý je vůči koruně rekordně slabý. Nákupy tak pro Čechy v Polsku zlevňují

24. září 2021

Hodnota polské měny vůči koruně spadla v tomto týdnu na úroveň 5,48, to je nejméně v novodobé historii. Nákupy tak pro Čechy v Polsku zlevňují. V polském lázeňském městečku Kudova Zdroj, několik kilometrů od Náchoda, zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Tržnice v polském lázeňském městečku Kudova Zdroj je mezi Čechy velmi oblíbená. Ve všední dny je otevřena od 7:00 ráno, o víkendech dokonce od 6:00 hodin. Teď je tady ještě klid, ale podle prodejců sem rozhodně jezdí víc lidí než před několika týdny.

Ve všední dny dorazí kolem 200 aut, o víkendech potom až dvojnásobek. Méně než díve jezdí zájezdových autobusů, to ale pravděpodobně souvisí s pandemií koronaviru. Autobusů je podle prodejců jen několik denně. Ale třeba právě teď jeden autobus z České republiky na parkovišti zastavil a vystoupil z něj houf lidí.

Na tržnici jezdí lidé především za oblečením, cukrovinkami nebo uzeninami. Ceny se podle prodejců prý delší dobu neměnily a Češi tvoří až 90 procent všech nakupujících.

Jen kousek od tržnice jsou i klasické obchody s potravinami, nábytkem nebo třeba čerpací stanice. Vyplatí se nákupy i tam?

Podle lidí, se kterými jsem mluvil, tak ano. V supermarketu s potravinami nejčastěji kupují maso a mléčné výrobky. Hovořil jsem například s manželským párem, který sem jezdí pravidelně, a na nákupech prý ušetří kolem 20 procent. Navíc jim polské potraviny často přijdou kvalitnější.

Čtěte také

O tom, že nejsou sami, svědčí to, že na parkovištích před obchody často převládají auta s českými registračními značkami. Teď je to zhruba polovina ze všech zákazníků.

Další Češi, které jsem v městečku Kudova Zdroj potkal, mi říkali, že sem už několikrát přijeli pro brýle. Buď si přivezou výsledky očního vyšetření z Čech nebo si nechávají přeměřit zrak přímo v místní optice. Brýle prý podle nich vyjdou levněji dokonce až o 40 procent.

A co se týče benzínu, tak o tom jsem se přesvědčil sám. Natankoval jsem před chvílí a to na čerpací stanici, která má také své pobočky v Česku. A na litru jsem ušetřil zhruba dvě koruny.

V Polsku stále platí řada protikoronavirových opatření. Co to znamená pro lidi mířící na nákupy?

Opatření jsou stejná už několik týdnů. Turisté se mohou setkat s namátkovými kontrolami.

Čtěte také

V takovém případě se musí prokázat buď potvrzením o dokončeném očkování a to navíc s odstupem dva týdny od druhé dávky.

Nebo musí předložit negativní antigenní případně PCR test ne starší 48 hodin. Další možností je doložit, že v posledních 6 měsících nemoc covid-19 prodělali.

Nic takového nemusí mít děti do 12 let, pokud je doprovází dospělí lidé, kteří takové potvrzení mají.

A ve vnitřních prostorách, tedy i v obchodech, platí stejná povinnost jako u nás, tedy nosit roušku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.