Žlučníkové kameny může mít i štíhlý sportovec

7. březen 2017

Operace žlučníku jsou prováděny hlavně laparoskopicky. V České republice se tato metoda začala realizovat v roce 1992 a jen v třinecké nemocnici se takových operací provede více než 200 za rok. Jaká onemocnění žlučník nejčastěji postihují a jak se laparoskopické zákroky provádějí?

Žlučník slouží k hromadění žluči, která se tvoří v jaterních buňkách. Žluč vzniká neustále, přes den je produkce větší, v noci menší. Žlučník má tvar váčku a nachází se pod pravým obloukem žeberním. Jeho velikost nezáleží na výšce či váze člověka, běžně se ale pohybuje od 5 do 10 centimetrů.

Žlučník postihují nejčastěji žlučníkové kameny a zánět žlučníku

Průvodními jevy jsou špatné trávení, nadýmání, pocit plnosti v břiše, bolest a vše může skončit až žlučníkovým záchvatem, nazývaným také biliární nebo žlučová kolika. S ním pacienti končí většinou v nemocnici. V dnešní moderní době detekují onemocnění žlučníku přístroje, nejčastějším vyšetřením je ultrazvuk. Pokud člověka občas pobolívá v pravém podžebří nebo v horní části břicha, měl by zajít k lékaři a nechat se vyšetřit.

Ke vzniku žlučových kamenů můžeme mít vrozené dispozice

Kameny se mohou zvětšit až do velikosti slepičího vejce, problematické jsou ale i ty malé, které se mohou ze žlučníku dostat ven a ucpat žlučové cesty. Statisticky se uvádí, že žlučníkové kameny má 30% populace a více na ně trpí ženy.

„Větší pravděpodobnost vzniku žlučníkových kamenů je také u diabetiků a lidí s nadváhou. Přesto může mít žlučníkové kameny i štíhlý sportovec, podstatná je genetika,“ vysvětluje doktor Josef Matloch z centra cévní a miniinvazivní chirurgie nemocnice v Třinci – Podlesí.

Žlučník není životně důležitý orgán, bez kterého bychom nemohli žít. Při problémech se proto odstraňuje celý žlučník, aby se kameny neměly ani v budoucnu kde vytvářet.

Odborná veřejnost může ve Fakultní nemocnici Plzeň sledovat operace v přímém přenosu pomocí 3D technologie. Tato technologie byla představena při operaci žlučníku.jpg

Laparoskopická operace bývá plánovaná, akutně se dělá pouze výjimečně

Pacienta je potřeba důkladně vyšetřit a zjistit veškerá rizika. Operace se provádí v celkové narkóze, může trvat tři čtvrtě hodiny až dvě hodiny. Výhodou pro pacienta je, že ho miniinvazivní zákrok nezatěžuje v pooperačním a rekonvalescenčním stadiu. Pacienti jsou v nemocnici maximálně tři dny a můžou jít do práce už po týdnu.

Po operaci je nutné dodržovat dietu

První den po zákroku dostanou pacienti jenom čaj a suchar. “Základem žlučníkové diety je omezení mastných jídel. Je ale zajímavé, že některým lidem dělají zle také některé druhy zeleniny, například okurkový salát, paprika nebo čerstvá cibule. Na druhou stranu někdo sní po operaci řízek a nic mu to neudělá. Je to individuální,“ popisuje příklady z praxe doktor Matloch.

Přesto se dá říct, že stavebním kamenem žlučníkové diety je odlehčené jídlo s omezeným množstvím tuku.

autoři: čan , Andrea Černá
Spustit audio