Znovuotevřené muzeum v Hranicích prodloužilo veleúspěšnou interaktivní výstavu o Patovi a Matovi

12. květen 2020

V prostorách sídla muzea v budově Staré radnice v historickém centru Hranic v Olomouckém kraji se zabydlely večerníčkové postavičky dvou známých nešiků. Pata a Mata. A spolu s nimi i nejrůznější rekvizity a instalace skutečných filmových scén. V obří herně se pak převlečeni do kostýmů mohou pustit třeba do úklidu zahrady.

Hned při vstupu do expozice nemohou návštěvníci minout malé kino. Na plátně se právě promítá celovečerní film o Patovi a Matovi. V dalších prostorách se pak mohou podrobně seznámit s prací animátorů. Uvidí kresby, náčrty postav i některé rekvizity. A na dvou obřích stolech dokonce instalaci pro skutečné záběry televizních kamer.

Oba kutilové se tu objeví ve svých tradičních kostýmech, nechybí jejich dům ani zahrada. Překvapí detaily jako miniaturní rostliny v záhonech, ve skleníku, stopy řádění krtka v trávníku či pracovní nářadí Pata a Mata. Vše v reálných rozměrech, se kterými filmaři pracují. Koneckonců pod ruce animátorů se návštěvníci podívají díky dokumentu, který se odvíjí na televizní obrazovce.

A ještě pro zajímavost: postavy obou protagonistů mají kovovou konstrukci a ohebné ruce ze speciální hmoty. Vysoké jsou dvaadvacet centimetrů. Na výstavě se příchozí dozvědí také to, že večerníčková dvojice měla původně úplně jiná jména. Mat byl Ouholíček a Pat Sedlec.

Děti se v herně mohou proměnit v malé kutily

Velkou část výstavy zabírá obří herna. V té si návštěvníci mohou vyzkoušet nejrůznější kvízy, všechny zaměřené na znalosti načerpané z večerníčků o Patovi a Matovi. V zadní části gotického sálu pak děti najdou repliku skutečné zahrady obou kutilů. V zahradním domku si mohou vypůjčit nářadí a pustit se třeba do hrabání listí. A nezapomnělo se ani na to, aby se malí návštěvníci neušpinili. Na plotě jsou pro ně připraveny pracovní kalhoty, které vypadají úplně stejně jako Patovy a Matovy.

Součástí výstavy je herna, ve které se můžete převlečení za Pata a Mata pustit do úklidu zahrady

Interaktivní výstava nazvaná „A je to!“ bude v muzeu v Hranicích přístupná denně v prodlouženém termínu do 11. června. Bližší informace o návštěvní době a nastavených opatřeních, souvisejících s pandemií koronaviru, najdete na www.mkz-hranice.cz.

autor: Jana Zemková
Spustit audio