Zoo Ostrava má nového lva indického. Bude základem nového chovného páru

24. květen 2021 21:05

Mladý lev je ze zoo v německém Frankfurtu a do Ostravy přijel už minulou středu. Teď se seznamuje s novým domovem, informovala dnes mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Pavilon indických zvířat je kvůli tomu pro veřejnost nyní uzavřen.

„Lev po vypuštění z transportní bedny zůstal nějakou dobu ve vnitřních prostorech, nyní má k dispozici i venkovní výběh přímo u pavilonu, kam může dle libosti vycházet, a postupně se tak seznamovat s novým prostředím. Od lvice bude určitou dobu ještě oddělen, nicméně zvířata na sebe vidí a slyší se,“ uvedla mluvčí ostravské zoo.

Čtěte také

U lvice Kibu, která žije v Ostravě od roku 2011, je ovšem nepravděpodobné, že by s novým samcem vytvořila pár. Zoo proto podle Novákové usiluje i o získání nové samice. Půjde ale spíše o dlouhodobější záležitost, protože těchto zvířat obecně není k dispozici příliš a navíc musí být geneticky vhodná.

Ode dneška smějí zoologické zahrady za daných podmínek otevřít návštěvníkům i expozice uvnitř pavilonů. „Návštěvníci Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava tak mohou opět zavítat mezi papuánské plazy a ryby nebo do prostředí deštného lesa západní Afriky. Některé prostory ale zůstanou i nadále uzavřeny,“ upozornila Nováková.

Čtěte také

Uzavřen tak zůstane i pavilon Malá Amazonie, který má velmi malou kapacitu a podle aktuálních nařízení by do něj směly vstoupit pouze dvě osoby. Při poměrně vysoké návštěvnosti, které se v tomto období zoo těší, by se tak dovnitř nemuseli dostat všichni zájemci.

Je také možné, že při víkendové návštěvnosti budou pracovníci zoo nuceni uzavřít i další pavilony, protože nebudou schopni zajistit dodržování aktuálních podmínek. „Návštěvníci se ale nemusejí obávat, většina zvířat bude k vidění ve venkovních expozicích,“ ujistila mluvčí ostravské zoo.

autor: František Tichý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související