Zoo Ostrava získala cenné zkušenosti pro odchov krokodýla

7. prosinec 2019 17:10

Ostravská zoologická zahrada zaznamenala první snůšku vajec u samice kriticky ohroženého krokodýla štítnatého. Přestože chovatelé věděli, že vejce jsou neoplozená, získali díky snůšce cenné zkušenosti pro další odchov.

Zoologická zahrada totiž usiluje o sestavení chovného páru. V minulosti samce měla, ale uhynul. Zoo, kde jsou nyní chovány tři samice, by za něj ráda získala náhradu. Přestože vejce nebyla oplozená, jde o vůbec první snůšku krokodýlů štítnatých v Česku a na Slovensku, kde se tato zvířata dosud nedaří rozmnožovat. Novinářům to řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Prosvětlování vejce

Podle ní si zahrada navíc ověřila, že dobře je připravena i samotná expozice v pavilonu Tanganika, protože samice snesla vejce do místa, které pro tyto účely bylo vyhrazeno. Právě u plazů bývá podle mluvčí totiž složitější expozici správně zařídit, aby zvířeti plně vyhovovala.

„Hnízdo mělo zhruba 100 centimetrů v průměru a 60 centimetrů na výšku. Samice hnízdo velmi agresivně hlídala, stačilo se přiblížit nad hnízdo a okamžitě přiběhla či připlavala i z druhé strany jezírka a začala klapat čelistí a vyrážet směrem k nám,“ popsal chovatel Lucas Bono.

Chovatelsko-expoziční zařízení v Zoo Ostrava vzniklo v roce 2011. Jeho součástí je jezírko o objemu 62.000 litrů vody s vodopádem i rybami, které jsou nejen ukázkou ryb z biotopu krokodýla štítnatého, ale jsou rovněž bioindikátorem střežené kvality vody. Bazén mohou chovatelé bezpečně rozdělit a variabilně tak oddělovat i samotná zvířata. Součástí jsou i výhřevná místa.

Krokodýl štítnatý (Mecistops cataphractus) se vyskytuje v západní a střední Africe a obě oblasti jsou od sebe kompletně oddělené. Tento extrémně plachý a na lidskou činnost citlivý druh patří mezi kriticky ohrožené druhy a dnes je na mnoha místech dokonce vyhubený. Dává přednost mělkým vodám v okolí deštných lesů. Samice klade asi 20 poměrně velkých vajec. Hnízda mohou měřit na výšku až 80 cm a na délku až 2 m. Zhruba po 100 dnech se z vajec vyklubou mladí krokodýli. Jejich potrava se skládá především z ryb a jiných vodních živočichů, například žab nebo krabů.

„Je zde od počátku také místo, kde jsme chtěli lokálně zvýšenou teplotou a vhodným substrátem krokodýlí samice lákat ke stavění hnízda. Což se také povedlo,“ uvedl vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Pracovníkům se během kontroly hnízda podařilo získat i hodnotné údaje. „Z hlediska inkubace vajec byly nejdůležitější parametry prostředí v hnízdě. Měření ukázala, že v hnízdě se teploty pohybovaly od 32,4 po 34,1 stupňů Celsia a relativní vlhkost byla 100 procent. Zaznamenané hodnoty signalizují, že v hnízdě byly dobré podmínky pro přirozenou inkubaci vajec,“ doplnil Novák.

autor: tif | zdroj: ČTK

Související