Zoologové mapují populaci černých čápů v Beskydech

14. červenec 2017
Kroužkování mláďat čápa černého v Beskydech

Agentura ochrany přírody a krajiny chce mít lepší přehled o migraci tohoto silně ohroženého druhu ptáků, kteří hnízdí hlavně v lesích. Ochránci přírody tam teď kroužkují čapí mláďata.

„Mám tady provaz, sedák, stupačky a postupně se snad dostanu nahoru,“ říká Petr Kafka a vzápětí už šplhá vzhůru. Jeden z čápů právě odletěl, bude to dospělý strážící jedinec.

Václav Tomášek ze sáčku vytahuje kroužky, které přijdou na nohy mláďat. „Dávají se vždycky dva kroužky – jeden plastový černobílý a jeden kovový. Slouží k identifikaci každého jedince. Dají se z toho dělat různé vědecké poznatky,“ vysvětluje Tomášek.

Petr Kafka už je nahoře. Čápi výhrůžně klapou zobáky, je třeba mít se na pozoru. Čapí mládě přijde do batohu, ve kterém se spustí dolů. Pak další a další. Během chvíle jsou všechna z hnízda dole a připravena na kroužkování.

Kromě kroužkování je přírodovědci také přeměří a pak zase vrátí zpět do hnízda. Celá akce trvala asi půl hodiny.

Ochránci přírody registrují v Beskydech patnáct až dvacet hnízd. „Bohužel dlouhodobě – asi o 20 procent nám poklesla populace toho čápa za posledních pět let, což je docela významný úbytek,“ dodává Tomášek.

V celých Beskydech zoologové našli zhruba patnáct párů čápa černého. Tipy na další hnízda jim pomocí sociálních sítí můžou posílat všichni zájemci.

  • Životní styl
  • Publicistika
  • příroda
  • čáp černý
  • Beskydy