Zpěvačka Klára Obručová našla kouzlo ve folklóru

18. prosinec 2014

Klára Obručová patří ke zpěvačkám, které našly kouzlo ve folklóru. To, že se mu bude věnovat aktivně, vůbec nepředpokládala.

Má ráda jazz a další žánry, ale řízením osudu účinkovala s Brněnským orchestrem lidových nástrojů jako záskok za Jarmilu Šulákovou. Teď už je i členkou nově vzniklého souboru Flair, ve kterém se žánry mísí.

Připomeňme, že nadžánrová kapela odehrála jeden ze svých prvních koncertů v ostravském rozhlase, a to v rámci cyklu Zpěvem k srdci. V kapele, pod uměleckým vedením Jana Rokyty, hrají mladí talentovaní hudebníci i ostřílení muzikanti - houslista Petr Vala, violista Jiří Pospěch, kontrabasista Lukáš Švajda, přední český klarinetista Igor Františák a samozřejmě zpěvačka Klára Obručová.

A s Klárou Obručovou jsme v Koktejlu mluvili o životě na Valašsku, o muzice i zcela nehudební práci. Magazín Koktejl si můžete poslechnout v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další zvukové záznamy pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: hup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.