Zpěvačka Markéta Procházková má ve Zlončicích tajné místo. Vyhlídku na skále ukrytou za houštím

27. srpen 2021

Zpěvačku Markétu Procházkovou jste mohli vidět v řadě muzikálů. I když je povahou introvert, dokázala se přes účast v pěveckých soutěžích dostat na konzervatoř, kde vystudovala muzikálové herectví. Léta žila víceméně v centru Prahy. Když se seznámila se svým budoucím manželem, přesunuli se na Starý Prosek, který jim trochu připomínal venkov. A když čekali rodinu, rozhodli se odejít z Prahy úplně. Svůj nový domov našli ve Zlončicích u Kralup nad Vltavou.

Zlončice jsou malá vesnička, která nemá ani kostel, ani obchod, jen svoji hospodu. „Máme tam ale nádhernou Zlončickou rokli. Skrz tu se jde divokou přírodou, lesem, kolem potůčku a člověk se dostane až dolů k Vltavě,“ popisuje Markéta Procházková svoji oblíbenou trasu. U řeky se pak rozhodne, zda se vydá napravo nebo nalevo. Podél Vltavy vede totiž cyklostezka, po které je možné se na jednu stranu dostat až do Prahy a na druhou do Kralup.

Kousek nad řekou se pak otevírá Hlaváčkova louka. „Ta je skvostná zejména na jaře. Je to přírodní památka, kde roste hlaváček jarní, což je nádherná žlutá kytička, a je tam doslova všude. A když člověk vyjde až nahoru nad tu louku, což já dělám, protože miluju výhledy, tak je to neskutečná nádhera: všude ten žlutý hlaváček a krásný rozhled,“ popisuje zpěvačka.

Markéta Procházková a Pavel Vítek

Po polní cestě se ze Zlončic dostanou do sousedních Máslovic, kde se vyrábí máslo a kde mají i Muzeum másla. „A na druhou stranu chodíme do Kozomína, kde mají včely a odkud míváme domácí med.“ Nejraději ale Markéta Procházková chodí ve Zlončicích na tajnou vyhlídku. „Je opravdu utajená, protože se na ni musíte dostat skrz houští. Ale pak je tam skála i s lavičkou. A tam to mám moc ráda. Dokonce to tam na mě působí natolik, že jsem tam začala psát texty,“ směje se zpěvačka.

Na celodenní výlet se s rodinou často vydává do nedalekého Veltruského parku. „Je tam samozřejmě i krásný zámek, ale na to já moc nejsem. Ale ten okolní zámecký park je obrovský. Je v něm dančí obora, jsou tam koně, hospůdka a je tam i spousta cestiček, po kterých člověk může chodit klidně i půl dne. Je tam taky potůček, přes který vedou malebné můstky. Lidi tam hodně chodí fotit, protože je to nesmírně fotogenické místo,“ uzavírá procházku po zámeckém parku Markéta Procházková.

Jaká byla její cesta na muzikálová jeviště a v jakých představeních ji můžete v blízké době vidět, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio