Zpěvák Jan Smigmator dopřál svým fanouškům na zahradě u své chalupy na Vyžlovce jazzové pikniky

4. prosinec 2020

Swingový a jazzový zpěvák Jan Smigmator má chalupu na Vyžlovce na Praze-východ. Letos v létě z ní udělal malý koncertní sál, když na své zahradě pořádal jazzové pikniky. Do budoucna má v plánu chalupu zbourat a postavit na jejím místě dům, ve kterém bude se svojí rodinou bydlet natrvalo. Co ho na Vyžlovku přivedlo, jaké má se svým domem plány a kam nejraději chodí v okolí na výlety, prozradil Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Vyžlovka je malá vesnička na Praze-východ, která sousedí s obcí Jevany, kde to muzikou vždycky žilo, neboť tam bydlela řada zpěváků a muzikantů. „My jsme si tam před pěti lety pořídili malý domek s velkou zahradou, která má branku rovnou do lesa. A zjistili jsme, že ten les, do kterého se díváme z obýváku, do nás posílá neuvěřitelnou energii,“ říká Jan Smigmator.

Kvůli koronavirové krizi tam v letošním roce strávili hodně času a uvědomili si, že jsou tam opravdu šťastní a mají to tam rádi. „My jsme se tam letos vlastně přestěhovali a udělali z toho takový malý koncertní sál.“ Už na jaře začal Jan Smigmator odtamtud vysílat koncerty on-line. A jednou si před jejich plotem udělalo pár dam piknik a poslouchaly muziku přímo na místě.

„Když to manželka viděla, tak mi řekla: pojďme tu zahradu otevřít veřejnosti, když už se zmírnila opatření a je možné poslouchat muziku pod širým nebem. A tak jsme udělali Jazz piknik a během léta nám zahradou prošlo na devět set lidí,“ vypráví zpěvák.

Kromě toho měl ale i spoustu času vyrážet s rodinou na výlety po okolí. „Máme tam třeba Voděradské bučiny, což je překrásná malebná oblast, kaskáda rybníků, která jde skrz lesy od Vyžlovky do Jevan. Jsou tam všude krásné cesty, kde se dá i jezdit na kole,“ popisuje Jan Smigmator.

Severně od Vyžlovky pak leží Hrusice, kraj Josefa Lady. „Tam je zase Mikešova stezka, která je skvělá pro rodiny s dětmi. Tam ten Lada na člověka kouká doslova z každého koutu.“ A ještě o kousek dál je Kouřim. Krásné historické městečko se skanzenem. „Tam jsme ještě nebyli, ale rozhodně se tam chystáme,“ říká zpěvák.

Jan Smigmator právě vydal novou desku a kromě jazzových pikniků na své zahradě na Vyžlovce plánuje i o něco komornější jazzový obývák. Víc se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio