Zpěvem k srdci: SĽUK aneb Poetika i temperament slovenských hor a dolin

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) předvedl svou poetiku i temperament slovenských hor a dolin na mimořádném koncertě ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava.

Mimořádné vystoupení se uskutečnilo ve středu 31. května od 18:00. V rámci oblíbeného folklórního cyklu Zpěvem k srdci uvedl legendární slovenské těleso Jan Rokyta. Slovenský ľudový umelecký kolektív má úctyhodnou tradici několika desetiletí a je zárukou nejvyšší kvality scénického i hudebního zpracování slovenského folkloru.

„Jeho Ľudová hudba přijede do Ostravy nejen s vynikající primáškou Zuzanou Pokornou a předními pěveckými sólisty, ale i s plejádou výborných instrumentalistů, z nichž mnohý vládne nejen svému hudebnímu nástroji, ale i zvučným folklorním hlasem,“ zval na vystoupení Jan Rokyta.

Mezi sólisty nechyběli cimbalista Andrej Jarolín, multiinstrumentalista a zpěvák Jozef Lednický, ale i pětičlenná dívčí pěvecká skupina.

„Temperament i poetiku slovenských hor a dolin si posluchači vychutnají v písních od Moravsko-slovenských Kopanic přes Liptov, Podpolaní a Gemer až na slovenský východ a to v hudebních úpravách Rinalda Oláha, Miroslava Dudíka, Štefana Moloty či Stanislava Palúcha,“ dodává Jan Rokyta.

Spevácká skupina
autor: ČRo Ostrava
Spustit audio