Zpevňováním břehů a hrází pokračuje velká sanace Hlučínského jezera

18. únor 2021 06:20

Více než půl miliardy korun bude stát protipovodňová ochrana města Hlučína na Opavsku, ale i dalších okolních obcí. Pokračuje tam sanace a celková rekonstrukce Hlučínského jezera. Kromě zpevněných břehů a hrází přibudou i nové mosty a další technická zařízení. Milovníci koupání a letních sportů budou muset letos jezero oželet.

Mrazy sice všechno trochu zpomalily, hlavně betonářské práce, ale zatím jde všechno podle plánu. „Začaly práce na vodohospodářských objektech. Nejdřívější dokončení stavebních objektů je plánováno na začátek června,“ potvrdil stavbyvedoucí Petr Vojtíšek. Úplně hotovo bude až příští rok v létě.

Ne všichni ale staveniště na jezeře přivítali. Jeden z provozovatelů jachtařského klubu přišel o práci. A s ním všichni, které trénuje. „Ztratí výkonnost, ztratí možnost získat výkonnostní třídy. Počítám, že za dva roky se málokdo z nich vrátí zpátky k jachtingu,“ říká jachtař.

Omezení v létě v tomto oblíbeném rekreačním areálu je ale nutné a jinak to nešlo. „Ti znalí věděli, že to jednou přijde a provozovny se na ty dvě, tři sezóny budou muset zastavit. Bohužel včetně nás musí respektovat, že se jedná o staveniště,“ dodává starosta města Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Největší investiční akce v novodobé historii města by měla ochránit před velkou vodou i okolní vesnice a také blízkou Ostravu. Nestabilní břehy a jezerní hráze hrozily protržením už řadu let.

Radnice očekává, že po skončení rekonstrukce přibudou u jezera v souvislosti s turistikou a vodními sporty desítky pracovních míst.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související