Zpívání je prostě baví. Pěvecký sbor Slezské univerzity je tady už 25 let

9. prosinec 2016

Opava je vysokoškolským městem od roku 1990 a v této době vznikl i pěvecký sbor Slezské univerzity. Je to parta lidí, která se pravidelně schází, poctivě zkouší a vystupuje při nejrůznějších příležitostech. Zpívají i vlastní repertoár anebo jen pro ně upravené skladby. Jak vypadá jiná, umělecká, stránka akademického světa, jsme se v Opavě sami přesvědčili.

Čím déle členy sboru posloucháte, tím lépe pochopíte, že to dělají kvůli jedné jediné věci. Prostě je to baví. Sbor vede velmi přísný, ale uznalý sbormistr Josef Kostřiba.

„Já jsem ten sbor vlastně zdědil na podzim minulého roku. I zželelo se mi těchto dítek trošku, tak jsem na ně přísnější, protože si myslím, že zpívají dobře. Pokora ke každé notě – to mi říkal můj pan profesor Podešva. Zpívej každou notu s obrovskou pokorou, protože ty jsi ten vůl, kterému je to dovoleno,“ vzpomíná sbormistr.

Na své ovečky je náležitě pyšný. Třeba už jen proto, že za krátkou dobu spolupráce se jim podařilo vyjet na velkou mezinárodní soutěž a obsadit tam páté místo. Soutěže se účastnilo na pět desítek převážně velkých sborů.

„Porazilo nás jen 140 Japonců nebo 96 Švédů. A všichni měli, jak já říkám doping – vysílačku v klopě, aby se udrželi v tónině. My nedopujeme. Kdyby ty moje děcka měla takový doping, tak jsme mistři světa,“ dodává Josef Kostřiba.

Pokud si chcete tento na první pohled nenápadný pěvecký sbor poslechnout, máte šanci třeba 17. a 18. prosince na adventních koncertech v opavském muzeu a v Litultovicích.

autor: mrk
Spustit audio