Zpracované kaly zřejmě zůstanou v Ostravě o dva roky déle. Zavápňování má skončit už letos

5. prosinec 2018

Sedmdesát tisíc tun zavápněných kalů z ropných lagun zůstane asi v Ostravě i po Novém roce. Původně je společnost AVE CZ měla z areálu vyvézt do konce roku. Práce se ale zpozdily a firma žádá o povolení skladovat odpad nadále v Ostravě a nepřevážet ho do meziskladu v Čáslavi, jak měla původně ve smlouvě. Lidem v Ostravě se to ale nelíbí.

„Protože to je takový smrad, až vás z toho pálí v krku. Ten zápach bych přirovnala ke spáleným gumám,“ popisuje paní Tereza, které vadí, že by zavápněné kaly měly nadále zůstávat v Ostravě. „Jak zafouká vítr a je po dešti, tak to hned smrdí. Takže větrat nemůžeme, protože jinak to máte hned v bytě,“ dodává.

My teď stojíme u haldy zpracovaného materiálu, který na dotek připomíná drsnou hlínu. „Vypadá to skoro jako černozem a je to materiál, který už opravdu nevykazuje žádné známky něčeho, čeho by se lidé v Ostravě mohli obávat,“ ujišťuje Martin Chyba ze společnosti AVE CZ.

„V momentě, kdy se nám tady na lokalitě podaří doupravit poslední zbytky nadbilančních kalů a bude tady ten materiál pouze deponován, tak to pro Ostravany nepředstavuje vůbec žádnou zátěž,“ dodává.

Podle plánů firmy by bylo ideální, kdyby těch 70 tisíc tun upraveného materiálu zde mohlo ještě dva roky zůstat a postupně ho vozit rovnou do Vřesové. „Odpadla by mezidoprava, to znamená, že bychom to převáželi do Čáslavi. Samozřejmě ten materiál by v Čáslavi vyvolával jakousi vlnu nevole,“ říká dál Martin Chyba.

Firma se hájí například tím, že termín nestihla kvůli smogovým situacím, kdy nemohla zavápňovat.

Sanace ostravských ropných lagun

Skladovat v areálu zpracované kaly a upravit tak původní smlouvu už firmě povolilo ministerstvo životního prostředí a podpoří to i státní podnik Diamo. „Mě toto přemisťování odpadů mezi Ostravou a Čáslaví připadá zbytečné,“ dodává jeho ředitel Tomáš Rychtařík.

Věc ještě posuzuje ministerstvo financí a rozhodnutí má padnout příští týden. Zavápňování kalů pak má v areálu skončit v prosinci.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související