Zpřísnění hygienických podmínek vyvolalo vlnu nevole

17. červenec 2020 16:27

Kvůli novým ohniskům koronavirové nákazy zpřísnili pravidla hygienici v Moravskoslezském kraji. Rychlé zavedení zpřísnění mnohé zaskočilo a vyvolalo vlnu kritiky.

Od dnešního odpoledne se omezuje účast lidí na hromadných akcích – účastnit se jich může 500, organizátoři ale musí rozdělit lidi do sektorů s vlastním vchodem. Mezi jedenáctou večer a osmou hodinou ráno zůstanou zavřené bary. A všechny návštěvy v nemocnicích musí mít respirátory třídy FFP2.

Čtěte také

Hygienici navíc nevědí, kde se vzala nová ohniska nákazy. „Těch ložisek je tady poměrně hodně a u některých už opravdu nejsme schopni zjistit, odkud ta nákaza jde. A to je to alarmující,“ řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

S novými zpřísněnými opatřeními hygieniků nesouhlasí hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Podle něho jsou nová nařízení zbytečně tvrdá. „Některým opatřením úplně nerozumím, jsou na danou situaci příliš přísná. Protože jak sleduji data, nevidím žádný zásadní zlom. Ale je pravda, že se objevují další nákazy v jiných městech,“ uvedl hejtman.

„Totálně devastující“

Kvůli novým opatřením předčasně skončil NeFestival Colours of Ostrava. Organizátoři akce kritizují rozhodnutí krajské hygieny, která mimo jiné omezila počet účastníků na hromadných akcích na sto lidí. Na místě festivalu jsou stánkaři i kapely. Organizátorka Zlata Holušová odhadla ztrátu na zhruba 2 miliony korun.

„Za mě je to rozhodnutí, které vůbec nezohledňuje podnikatele a je totálně devastující pro kulturu. Protože teď opravdu nikdo si nemůže být jistý, že mu pět minut před otevřením někdo akci zakáže,“ uvedla Holušová pro Český rozhlas.

autoři: pdu , iha , tif
Spustit audio

Související