Zřejmě na jaře rozhodne soud o podmíněném propuštění dvou vítkovských žhářů

16. leden 2023 14:15

Okresní soud v Šumperku přijal žádost o podmíněné propuštění dvou vítkovských žhářů. S informací jako první přišel server Novinky.cz.  Z vězení se před uplynutím trestu chtějí dostat Václav Cojocaru a Ivo Müller.

Jak vysoký trest tito odsouzení dostali?

Oběma soud vyměřil dvacetiletý trest, teď uplynula doba dvou třetin trestu, proto mohou podle zákona žádat o podmíněné propuštění. Dva další Jaromír Lukeš a David Vaculík dostali 22 let a proto ještě žádat nemohou.

Na domek romské rodiny ve Vítkově zaútočila čtveřice mladíků v dubnu roku 2009 u příležitosti výročí narozenin Adolfa Hitlera. Dovnitř hodili zápalné lahve s benzínem. Dům zcela vyhořel a tehdy dvouletá holčička utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

Odsouzení, kteří žádají o podmíněné propuštění, částečně splácejí vyčíslenou škodu, ostatně to je právě jedna ze zákonných podmínek pro podmíněné propuštění. Další je například vzorné chování ve věznici, plnění povinností a také šance, že se budou po propuštění vést řádný život. Dá se očekávat, že justice o tom rozhodne na jaře.

Jak je na tom Natálka v současné době?

Podle Kumara Vishwanathana, romského aktivisty, který rodinu nedávno navštívil, je to velmi šikovná a přes všechny zdravotní potíže pohybově nadaná dívka. S holkami z vesnice chodí na hip hop a také tančí latinsko-americké tance.

Musela podstoupit stovky operací v narkóze, poslední operaci měla loni v listopadu, kdy ji lékaři upravovali kůži v oblasti krku. Natálka je odsouzená na celý život s operacemi, protože její kůže přirozeně neroste.

Spustit audio