Zuzana Kumanová se stala státní tajemnicí na Ministerstvu kultury SR

7. listopad 2020

Romům na Slovensku se v poslední době daří stále častěji získávat významné veřejné funkce. Rom zastává místo europoslance, další tři jsou poslanci v Národním parlamentu, desítky starostů úřadují v obcích a stovky poslanců v městských zastupitelstvích. Minulý týden jejich řady rozšířila další Romka, etnografka a historička Zuzana Kumanová. Slovenská vláda ji jmenovala na místo státní tajemnice ministerstva kultury.

Čtěte také

V roce 2019 si Zuzana Kumanová převzala nejvyšší státní vyznamenání - Pribinův kříž I. třídy za mimořádné zásluhy o sociální rozvoj Slovenské republiky v oblasti etnografie a historie. O rok dříve získala cenu Lúč z tmy, kterou každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života.

V roce 1999 založila občanské sdružení In Minorita, ve kterém působí dodnes. Mimo jiné se také věnovala podpoře romských žen ve společnosti.

„Během své práce jsem poznala mnoho zajímavých a inspirativních žen, které se ve svých lokalitách zasadili o mnoho aktivit, a inspirovaly další ženy.“

Rodačka z Považské Bystrice vystudovala obor historie - etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Více bývalí vládní zmocněnci pro romské komunity Anina Botošová a Miroslav Pollák:

„Stála za vznikem projektů, které měnily povědomí o Romech. Prošla Slovensko, všechny sociálně znevýhodněné lokality, takže zná situaci z praxe, ne z literatury.“

Čtěte také

„Jejími vlastnostmi jsou vytrvalost a houževnatost. Věci dotahuje do konce.“

Zuzana Kumanová dlouhodobě působí v neziskovém sektoru. Známá je mezi jiným svou prací na projektu Ma bisteren!, který je věnovaný obětem romského holocaustu.

„Odhalili jsme sedm památníků, které připomínají různé typy perzekucí. První z nich byl odhalen v Bánské Bystrici.“

Vědkyně se velkým sociálním cítěním

Na projektu Ma bisteren! Spolupracuje Zuzana Kumanová od roku 2006 s etnologem Arné Mannem:

„Za ta léta jsem stihl Zuzku Kumanovou poznat nejen pracovně, tj. jako poctivou historičku a skvělou organizátorku, ale i osobně, jako charakterní a citlivou osobnost. Je to člověk s reálným pohledem na život, s velkým sociálním cítěním.“

Kumanová v minulosti působila ve vícero funkcích, od zmocněnkyně vlády pro romské komunity stejně jako pro národnostní menšiny až po místo na vládním úřadě pro nejméně rozvinuté okresy. Více ředitel občanského sdružení eduRoma Vlado Rafael:

„Jde o velmi moudrou a dobrosrdečnou ženu, která se rozhodla bojovat proti chudobě. Zuzana je zároveň výborná vědkyně, může tak tento prostor po vědecko-kulturní stránce velmi obohatit.“

Dodejme, že v portfoliu nové státní tajemnice, která se více jak 20 let věnuje romské problematice, bude téma kultury národnostních menšin.

Spustit audio