Dva jarní recepty - zastřené vejce a plněný králičí hřbet

Tentokrát máte možnost vyzkoušet si typicky jarní recepty. Zajeli jsme si pro ně do štramberského hotelu Gong za šéfkuchařem Otto Kokoszynským. Nechal se inspirovat jarní zelení a připravil hned dvě jídla, při níž jako surovina nebudou chybět ani pampelišky.

Zastřené vejce na pampeliškovém salátě
Suroviny:
- mladé listy pampelišky
- pestrá zelenina (zelená paprika, cuketa, salátová okurka, pórek atd.)
- vejce
- ½ litru vody
- vinný ocet, citrónová šťáva
- bílý pepř
- sůl

Postup:
Nakrájíme si zeleninu na malé kostičky, do ní dáme citrónovou šťávu, , pár plátků česneku, olivový olej, bílý pepř a necháme ½ hodiny marinovat. Mladé pampeliškové listy omyjeme a ochutíme jako salát solí, olivovým olejem, cukrem, citrónovou šťávou nebo vinným octem.
Dáme vařit vodu a do ní dáme vinný ocet. Syrové vejce si rozklepneme do naběračky a tu ponoříme opatrně na 3- 4 minuty do vařící vody.
Odleženou marinovanou zeleninu krátce osmahneme na pánvičce a poté ji dáme na talířek spolu s pampeliškovým salátem. Na vršek navrstvené zeleniny položíme zastřené vejce a dozdobíme. Podáváme s kouskem opečeného tmavého pečiva

Plněný králičí hřbet s kopřivovou omáčkou a bramborovým dortíkem
Suroviny na závitky:
- 150 g králičího hřbetu
- králičí játra
- slanina
- koření
- tymián, rozmarýn
- olivový olej

Suroviny na bramborový dortík:
- 600 gramů nakrájených uvařených brambor
- 1 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- malá cibulka

Suroviny na kopřivy
- mladé kopřivy
- bešamel
- sůl

Postup:
Vejce rozklepneme do ručního šlehače a našleháme jej do pěny a nalijeme jej do brambor, přidáme strouhanku, sůl, pepř a orestovanou nadrobno nakrájenou cibulku. Vše smícháme dohromady. Pokud doma máme formu na tzv. muffiny, vyložíme jednotlivé díly formy plátky slaniny a poté do nich vrstvíme bramborovou hmotu. Necháme zapéci v troubě dozlatova cca 12 minut na 180 stupňů.
Mladé lístky kopřiv spaříme vroucí vodou a necháme okapat . Poté nakrájíme na kousky a na másle opečeme na pánvi, zahustíme bešamelem, krátce povaříme a poté rozmixujeme.
Plátky králičího hřbetu zbavíme blány, nakrojíme do širší plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a poté plníme: poklademe plátky slaniny, kouskem orestovaných králičích jater, můžeme přidat pár lístků čerstvé kopřivy, smotáme a zpevníme kovovou jehlou nebo špejlí.
Opékáme na pánvi na olivovém oleji spolu se snítkami tymiánu a rozmarýnu. Po krátkém prudkém opečení (cca 1 minutu na každé straně) masa pánvičku mírně přikryjeme a dopékáme dalších 8 minut.

autor: š.iva