Kuřecí prsa na dva způsoby

Nejnovější kulinářskou inspiraci nám v sobotních Dobrůtkách nabídl kuchař Miloš Toman ze Šindlerova dvoru v Krmelíně. Zvolil dvě varianty přípravy kuřecích prsou, které jsou velmi chutné a zároveň nenáročné na suroviny i na přípravu.

Plněná kuřecí kapsa

Potřebujeme:
- větší kuřecí prso
- plátek šunky
- kousek hermelínu
- listový špenát
- olej
- sůl
- koření

Příprava:
kuřecí prso podélně rozřízneme a naklepeme. Osolíme a okořeníme (vhodná je například kupovaná argentinská kořenící směs). Na maso položíme plátek šunky, kousek hermelínu a asi dvě lžíce listového špenátu. Maso přeložime na polovinu, tak aby náplň zůstala hezky uvnitř. Poté maso pečeme z obou stran na grilu nebo smažíme na pánvičce.
Jako přílohu zvolíme brambory na libovolný způsob - například šťouchané brambory: uvařené a na menší kousky překrájené brambory osmažíme na pánvičce s anglickou slaninou a nakrájenou cibulkou. Vše servírujeme se zeleninovou přízdobou.


Kuřecí špalíky s restovanou paprikou

Potřebujeme:
- kuřecí prso
- čerstvou papriku tří barev
- olej
- sůl
- koření
- zelenina na salát
- dresing

Příprava:
kuřecí prso nakrájíme na několik větších kousků. Špalíky osolíme, podle chuti okořeníme a vložíme na pánev do rozehřátého oleje. Očištěnou syrovou papriku ( červenou, zelenou a bílou ) nakrájíme na větší čtverečky, vložíme ji k osmaženému masu a restujeme asi pět minut. Mezitím si připravíme salát.
Omyjeme a lehce natrháme listy nejlépe různých druhů a barev - ledový, hlávkový, římský, rollo rosso apod. Naaranžujeme je na talíř a ochutíme dresingem. Pokud nemáme kupovaný, lehce si jej vyrobíme doma - například z olivového oleje, jogurtu, kysané smetany, citrónové šťávy, soli, pepře, česneku nebo jiného koření. Na salát s dresingem pak naklademe kousky osmaženého masa a papriky. Podáváme s čerstvou bagetou.


Sobotní Dobrůtky si můžete také poslechnout...

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.