Kynuté koláče

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Alena z Opavy. Je to recept na svatební koláče. Samozřejmě si je můžete upéct kdykoliv, nejen při nějaké svatbě. Paní Alena píše, že je peče velmi často, místo buchet.

Suroviny:

na těsto
- 700 g polohrubé mouky
- 150 g práškového cukru
- 250 ml oleje
- 5 žloutků
- 350 ml mléka
- necelá lžička soli
- 2 kostky droždí

náplň podle chuti
- maková
- tvarohová
- povidlová

na posypku
- 100 g másla
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- troška rumu

Postup:

Začneme přípravou těsta. Paní Alena ho dělá tak, že si připraví kvásek, pak dá do mísy asi 300 g mouky, přidá kvásek a zamíchá. Ostatní ingredience dá do kastrůlku nebo mísy a zamíchá šlehačem. Pak je přileje do mouky a zašlehá. Těsto je v tuto chvíli řídké. Přidá ostatní mouku a vařečkou těsto uhněte. Popráší moukou, přikryje utěrkou a nechá v teple kynout asi hodinu.

Pak dá na desku hladkou mouku a na ní lžící vykrajuje malé bochánky, které prsty natáhne na kolečka. Vloží náplň – makovou, povidlovou či tvarohovou – a udělá koláč, který prsty umáčkne na kolečko a nechá znovu asi na 10 minut kynout, to už je ukládá na pečící papír na plechu. Poté koláč opět roztáhne a potře bílkem, či vajíčkem rozkvedlaným vidličkou.

Pak už dává na koláče jen posypku a označí je podle náplní nějakým ovocem, kouskem dýně, třešně, či ořechem. Než dá koláče do trouby, nechá je na plechu vykynout ještě deset minut.

Peče je ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut při programu na horkovzdušnou troubu. Po 7 minutách až začnou koláčky zlátnout, plech otočí a dopeče.

Paní Alena pak koláče skoro hned po upečení posype vanilkovým a moučkovým cukrem.

Recept vypadá složitě, ale prý to stojí za to – koláče takto připravené prý vydrží čerstvé 2 až 3 dny a bez větší úhony zvládnou i zamražení a následné rozmražení v mikrovlnné troubě.

 

Děkujeme jí a posíláme odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky a jako bonus za fotky také CD s Arturem Kubicou a Túfarankou.

 

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.