Polévka z medvědího česneku

Typicky jarní recept nám poslala paní Lenka z Ostravy. Medvědí česnek už prý roste, takže až si ho nasbíráte, zkuste si z něj uvařit polévku.

Suroviny:

- 200g medvědího česneku
- 1 dl smetany
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 50 g brambor
- 50 g šalotky
- 30 g másla
- sůl
- mletý pepř

Postup:

  1. Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kuřecí vývar a vše vaříme do změknutí brambor.
  2. Pak přidáme smetanu a najemno posekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  3. Na závěr dochutíme solí a pepřem.

 

Děkujeme paní Lence a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.