Polévka z medvědího česneku
Typicky jarní recept nám poslala paní Lenka z Ostravy. Medvědí česnek už prý roste, takže až si ho nasbíráte, zkuste si z něj uvařit polévku.
Suroviny:
- 200g medvědího česneku
- 1 dl smetany
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 50 g brambor
- 50 g šalotky
- 30 g másla
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Najemno nakrájenou šalotku orestujeme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kuřecí vývar a vše vaříme do změknutí brambor.
- Pak přidáme smetanu a najemno posekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
- Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Děkujeme paní Lence a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.