Správa železnic znovu posouvá stavbu podjezdu na vlakovém koridoru ve Studénce

21. duben 2023 11:34

Práce měly začít už letos, problémy jsou ale s výkupy pozemků. A tak se podle Správy železnic stavět začne nejdříve příští rok.  Podjezd a objížďka pro kamiony má zabránit nebezpečným situacím na přejezdu s hazardujícími řidiči.

Za pouhých pět minut projíždí přes železniční přejezd ve Studénce už třetí vlak. Šance, že vám tady při cestě autem padnou závory, je víc než velká. „Tento přejezd je značně frekventovaný a určitě souhlasím s tím, že jakékoliv křížení železnice se silnicí je špatné,“ říká nezávislý starosta Studénky Libor Slavík. „Místní se tomu přejezdu snaží vyhnout, ale ti, kteří tady jezdí, se nesmí divit, že stojí ve velkých kolonách,“ dodává.

Přes nebezpečný přejezd vede i cesta do nedalekého průmyslového areálu, často tak přes něj jezdí i kamiony. A právě jeden z nich před 8 lety mezi závorami uvízl a narazilo do něj Pendolino. Tenkrát zemřeli 3 lidé.

Čtěte také

Správa železnic se proto rozhodla nebezpečné křížení vyřešit podjezdem pro auta, pro kamiony chce vybudovat objízdnou trasu. Potřebuje ale na to okolní pozemky, které železničáři stále nemají vykoupené.

Mezi oslovenými firmami byla třeba i ta od Karla Chvostka. „Upřímně řečeno nejsme nadšeni, protože se nám ztratí jedna dvacetina areálu. Ale chápu, že se takové věci řešit musí. Jen ať je to ale dostatečná náhrada,“ říká pan Chvostek.

Že vypořádání s majiteli okolních pozemků ještě není u konce, potvrdila i mluvčí Správy železnic Nela Friebová. „Naším cílem je se s vlastníky dohodnout. Proces vyvlastnění je pro nás až poslední možností. Po nabytí právní moci územního rozhodnutí a zajištění potřebných dokladů ke stavebnímu řízení předpokládáme podání žádosti o stavební povolení letos v září,“ říká Friebová.

Do konce roku tak chce Správa železnic najít i zhotovitele stavby, který by mohla začít v roce 2024 nebo 2025.

Spustit audio

Související