Vybudování podjezdu ve Studénce komplikuje výkup pozemků

26. červen 2022

Už za dva roky by mohl být frekventovaný železniční přejezd ve Studénce konečně bezpečný. Správa železnic tam chce vybudovat podjezd pro auta. Na místě často dochází k nebezpečným situacím – auta nebo kamiony kvůli chybám řidičů zůstanou stát na kolejích mezi závorami. Poslední takový případ se stal letos v červnu. Při tom nejtragičtějším před několika lety zemřeli tři lidé.

„Je to de facto 7 let, kdy pendolino narazilo do kamionu stojícího mezi závorami. Byly u toho ztráty na životech – to ovlivnil i náklad kamionu, plechy, které jsou už samy o sobě nebezpečným nákladem,“ vzpomíná starosta Libor Slavík (SNK) na nehodu z roku 2015.

A nedávno se tady objevil další hazardér. „Cokoliv se způsobí, jde z 99 procent za řidiči motorových vozidel. Bohužel. Myslím si, že česká nátura je o něco lepší než třeba u těch cizinců, kteří v kamionu tráví v podstatě nonstop život a možná až zbytečně moc hazardují,“ dodává starosta.

Čtěte také

„Je to hlavní koridor mezi Ostravou a Prahou. Jezdí tady veškerá osobní i nákladní přeprava. Tuším, že i při nějakém vyhodnocování a sledování je přejezd průjezdný jen nějakých 8 až 10 minut během hodiny,“ poznamenává starosta Slavík.

Právě kvůli častým dopravním nehodám chce pod železničním přejezdem Správa železnic vybudovat podjezd pro auta. Pro kamiony se ale musí postavit nová cesta a to souvisí s výkupem okolních pozemků.

„Se dvěma vlastníky není projednán kladný souhlas se stavbou, a to z důvodu nesouhlasu s navrženou výkupní cenou. Na základě dohody mezi investorem a jedním z vlastníků probíhá ze strany vlastníka aktualizace ocenění nemovitosti dle současných cen,“ vysvětluje mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Jedním z těchto vlastníků je i nedaleká soukromá firma. Jednatel Karel Chvostek s výkupem počítá. Ale za adekvátní cenu. „Pro nás to bude problém, protože nám to úplně naruší vnitropodnikový systém dopravy. Ale už jsme se na tom domluvili. Teď je to jen otázka vyrovnání,“ říká Chvostek.

Správa železnic chce podjezd vybudovat v roce 2023 nebo 2024. Pokud by se s majiteli pozemků nedohodla, nevylučuje vyvlastnění.

Spustit audio

Související