Stavba podjezdu v místě tragické nehody ve Studénce má začít do dvou let

22. červenec 2020 12:32

Před pěti lety, 22. července 2015, narazilo do uvízlého kamionu na přejezdu ve Studénce projíždějící pendolino. Tři lidé zemřeli, dvacet dalších bylo zraněno, někteří s celoživotními následky. Brzy se začalo mluvit o tom, že místo závor bude na kritickém místě bezpečný podjezd. Dodnes ale nestojí a nejnovější zprávy odhadují zahájení stavby až v roce 2022.

Ani pět let nepřekrylo vzpomínky na děsivý náraz ve velké rychlosti poblíž železniční stanice ve Studénce. Závory jsou už vylepšené, výrazně blikají, ale slibovaný podjezd je stále zatím na papíře. „K dnešnímu dni se zatím nepodařilo uzavřít smlouvu se dvěma dotčenými vlastníky,“ potvrzuje vyjednávání o odkoupení potřebných pozemků mluvčí Správy želenic Nela Friebová.

Začátek stavby únor 2022 tak definitivní ještě není. „Tento termín je ale podmíněný vydáním pravomocného územního rozhodnutí do října 2020 a ukončení stavebních řízení do ledna 2022,“ dodává Friebová.

Čtěte také

Je to 700milionová investice. Součástí musí být i dohodnutá objížďka pro kamiony, které se do podjezdu nevejdou, obává se možných úsporných kroků starosta Studénky Libor Slavík (nez.). „Aby to nedopadlo tak, že Správa železnic by měla tendenci vybudovat jenom podjezd, ale nechala by velmi špatnou dopravní situaci na území města z pohledu kamionů,“ dodává starosta.

Paradoxně je to dnes jeden z nejlépe zabezpečených přejezdů v zemi. I s kamerami. Je ale dlouhý, vede přes 4 koleje a přes den jsou závory více dole než nahoře.

Stavba podjezdu, až bude připravená, potrvá 7 měsíců.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související