Další přejezdy budou lépe chráněny před nezodpovědnými řidiči

29. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Další čtyři přejezdy železničního koridoru v Moravskoslezském kraji budou o něco bezpečnější. Železničáři osadí trojici z nich kamerovými systémy, za pomocí kterých můžou policisté stíhat řidiče porušující dopravní předpisy. U přejezdu ve Studénce pak přibudou nové semafory, které zastaví řidiče dál od závor.

Přes přejezd v Polance nad Odrou za chvíli pojede vlak. Závory jsou dole a přejezdové zařízení bliká červenými světly. Brzy hned vedle přejezdu zastavuje osobní vlak a to je zřejmě důvod, proč tady řidiči někdy čekají dlouhé minuty.

„Tak to víte, to je hlavní cesta do Prahy. Třeba přijede vlak a už to zase cinká a už zase jdou ty závory dolů,“ říká paní Pavlína, která bydlí nedaleko přejezdu. Bývá tak také svědkem, že někdo občas výstražná světla nerespektuje.

Přejezd už zkušebně sleduje speciální kamera, která dokáže automaticky zaznamenávat přestupky řidičů.

Průjezd vlaku přes přejezd v Jistebníku

„Kamera zaznamená hříšného řidiče, následně tyto záběry zdigitalizuje a přesune je do datového úložiště policie. Samozřejmě je to v testovacím období, to znamená, nemůžou být na základě těchto výstupů pokutováni řidiči,“ upřesňuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Zkušební provoz skončí na jaře. To už ale na přejezdu bude natrvalo jiný kamerový systém. Spolu s křížením v nedalekém Jistebníku a ve Vendryni na Frýdecko-Místecku doplní čtyři už sledované přejezdy v kraji.

Čtěte také

„Kamerový systém sám o sobě nezvýší bezpečnost na přejezdu, nicméně informace o monitoringu přejezdu působí na řidiče jako jakýsi preventivní prvek,“ říká mluvčí hejtmanství Petra Špornová.

Zvýšení bezpečnosti by se měl dočkat i rizikový přejezd ve Studénce, kde vloni narazilo Pendolino do uvízlého kamionu. Dodatečné semafory, které budou stát na silnici před přejezdem, teď firma upravuje do finální podoby.

Kamera zkušebního systému detekce přestupků na přejezdu v Polance nad Odrou

„Bylo doporučeno, abychom před to naše zařízení ještě dali ceduli Pozor, změna dopravního značení a předpokládá se, že to i místní potom budou respektovat,“ říká ředitel dodavatelské firmy Vladimír Kranz.

Firma připravuje v následujících dnech další test přímo u přejezdu. Montovat by se mohlo definitivně na podzim.

autor: Michal Polášek
Spustit audio