Orlová po protestech obyvatel zastavila plán na stěhování centra pro drogově závislé

27. červen 2018 10:29
Zprávy , Zprávy

Orlová zaplatí 3 miliony korun za nové zázemí pro centrum drogově závislých, i když středisko nikam stěhovat nebude. Na místě už jsou postavené základy, vodovodní přípojka a vybraná firma vyrábí obytné kontejnery. Proti přemístění K-centra do sociálně problémové lokality Poruba se totiž zvedla vlna odporu, stovky lidí podepsaly petici a zastupitelé plán zastavili.

„Vím, že lidé v okolí to tam nechtějí. A já osobně mám strach z toho, že tam stoupne kriminalita,“ říká 67letá paní Jarmila Klapetková. Patří ke starousedlíkům z části Poruba a taky podepsala petici. Těžko se smiřuje s tím, že do okolních bytů se stěhují problémové rodiny. Má strach o svou bezpečnost, a když ovdověla, pořídila si velkého psa pro ochranu.

Přestěhování K-centra do části Poruba doporučil i šéf městské policie a zároveň radní za ČSSD Roman Galia. „Momentálně je to v pobočce domu dětí a mládeže a já mám za to, že to není zrovna šťastné místo. A my jsme nezaznamenali, že by ty osoby, které navštěvují K-centrum, se tam nějakým způsobem protiprávně projevovaly,“ říká Galia.

Protest proti K-centru organizoval Tomáš Macíček. Před zastupiteli prohlásil, že místní vůbec netušili, co radnice v části Poruba plánuje. „V dokumentech, které jsme zpětně dohledali, byla tato záležitost označovaná jako K-centrum nikoliv jako centrum pro drogově závislé. Lidé, kteří toto zařízení dříve neznali, si pod názvem K-centrum představují například kulturní centrum,“ uvedl Macíček.

Orlová přitvrzuje v boji proti drogám. Školy mění řády, aby mohly testovat žáky

Drogy

První základní školy v Orlové mění kvůli drogám své řády. Změna umožní učitelům, aby žáky na drogy testovali. Město tak reaguje na loňský rozsáhlý průzkum, který odhalil, že každý čtvrtý deváťák bere drogy. Častěji jde přitom o pervitin než o marihuanu.

Organizátoři petice nasbírali v krátkém čase 700 podpisů. Starosta Tomáš Kuča (ČSSD) prohlásil, že takový počet nelze ignorovat a zastupitelé stěhování centra zrušili. Teď ovšem musí město řešit, co udělá s obytným kontejnerem, který se už vyrábí. „Můžou tam být nějaké volnočasové aktivity pro děti, můžou si to pronajmout obyvatelé, kteří to tam nechtějí a udělat si takzvanou komunitní zahrádku, takže těch variant je daleko více,“ říká starosta.

Podle průzkumu městské policie z roku 2016 užívá drogy čtvrtina orlovských deváťáků, převažuje pervitin.

autor: ada
Spustit audio