Orlová přitvrzuje v boji proti drogám. Školy mění řády, aby mohly testovat žáky

16. leden 2017

První základní školy v Orlové mění kvůli drogám své řády. Změna umožní učitelům, aby žáky na drogy testovali. Město tak reaguje na loňský rozsáhlý průzkum, který odhalil, že každý čtvrtý deváťák bere drogy. Častěji jde přitom o pervitin než o marihuanu.

Ve městě je celkem sedm základních škol. V základní škole Školní už mohou učitelé žáky na drogy testovat od nového pololetí, tedy od začátku února. Když bude mít kantor důvodné podezření, může využít speciální tester, který vyhodnotí stav žáka pomocí stěru z úst.

„V tom případě bychom mohli šáhnout k tomu, a školní řád nám to umožňuje, abychom toho žáka testovali. To testování žáků je krajní řešení, nejkrajnější řešení, ke kterému bychom se tady na školách dostali, protože my musíme dělat právě tu prevenci,“ řekla ředitelka školy Hana Rettová.

O kousek dál v základní škole Mládí se chystají svůj školní řád změnit až od letošního září, potvrzuje ředitelka Irena Kněžíková. „Každá společnost musí mít nějaká svá pravidla. Takže musejí být pravidla a i tady na to, o čem se moc často nechce veřejně mluvit. Takže to pravidlo tady musí být a je to vlastně součást té prevence, aby děti věděly, že kdyby náhodou se něco takového stalo, tak že následuje to nebo ono,“ vysvětlila Kněžíková.

Proti změnám nikdo z rodičů neprotestuje, spíše naopak, říká starosta Orlové Tomáš Kuča z ČSSD. „Tady je větší pravomoc a je to takový ten Damoklův meč, kdy ty děti ví, že můžou být testovány. Kdežto takhle to mohla být jen nějaká nárazová akce, která se nemusí opakovat, ale může. Ale teď při každém podezření můžou učitelé testovat toho žáka. Takže oni si to také budou uvědomovat a doufejme, že drogy nebudou problém,“ pochvaluje si starosta.

autor: ada
Spustit audio