Jízdné v autobusech v Moravskoslezském kraji od července zdraží

18. květen 2021 11:45
Zprávy

Cena jízdného za kilometr, která se připočítává k základní patnáctikorunové sazbě, se zvýší o 40 procent. Například u plného jízdného bude cena za kilometr místo jedné koruny činit 1,40 Kč. Důvodem zdražení je koronavirová pandemie, výrazně nižší daňové příjmy do krajského rozpočtu a nové daňové zákony. Dlouhodobé jízdenky nezdraží, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

U polovičního zlevněného jízdného cena za kilometr vzroste z 50 na 70 haléřů. Jízdné pro studenty a důchodce stoupne z 25 na 35 haléřů za kilometr. Nezmění se ceny v tarifní oblasti Ostrava XXL a v dalších městech, v nichž je městská hromadná doprava zapojena do dopravního integrovaného systému Moravskoslezského kraje ODIS.

"Úpravy ceníku nepocítí cestující, kteří pravidelně dojíždějí do zaměstnání a využívají dlouhodobé časové jízdné. Doporučuji proto využívat třicetidenní nebo i delší jízdenky," uvedl hejtmanův náměstek Radek Podstawka (ANO).

Cena jízdného za jeden kilometr v příměstských autobusech se podle něj nezměnila od roku 2011. "Bohužel kvůli koronaviru a všem opatřením, která souvisejí se zamezením šíření nákazy, to už dál není možné. Nevyhnutelnou změnu vyvolaly také rostoucí inflace, zvyšování komfortu cestujících s využitím moderních technologií," uvedl Podstawka.   

Během pandemie klesly tržby

V nouzovém stavu a při omezení školní výuky ve veřejné dopravě výrazně ubylo cestujících, a tím pádem poklesly tržby. V roce 2020 se tržby v kraji snížily meziročně skoro o čtvrtinu - u autobusové dopravy o 113,5 milionu korun a u drážní dopravy o 86,2 milionu korun. V únoru náměstek uvedl, že letos kraj očekává jen v autobusové dopravě propad tržeb o 140 milionů korun.

"Zároveň se zvýšily náklady na dopravu a také kompenzace Moravskoslezského kraje dopravcům. Tržby za jízdné - téměř 500 milionů korun ročně tvoří nedílnou součást rozpočtu kraje, bez nich je současný rozsah veřejné dopravy neudržitelný," uvedl Podstawka. Po zdražení jízdného by podle něj do krajského rozpočtu ještě letos mohlo přijít 24 milionů korun.

Mluvčí uvedla, že ceny jízdného v ODIS se obvykle mění se zahájením nového kalendářního roku. "Vzhledem k výjimečné situaci a opatřením spojených s onemocněním covid-19 tentokrát k úpravám dojde od 1. července," uvedla Birklenová.

zdroj: ČTK
Spustit audio