Svět opavských kaváren. Jaká je historie slavných i společensky důležitých míst v Opavě?

8. říjen 2018

Dobové pražičky, kávomlýnky, překapávače, porcelánové servisy i cukřenky ze skla. To vše právě najdete v Opavě na výstavě s názvem Svět opavských kaváren. Výstava přibližuje slavné prvorepublikové kavárny i ty ještě mnohem starší.

Café Niedermeyer, Habsburg, Austria či Letní a Promenádní kavárna. Historii těchto slavných a v minulosti i společensky důležitých míst mapuje výstava Svět opavských kaváren, která je v těchto dnech k vidění v Obecním domě v Opavě. Kavárenskou dobovou atmosféru na ní přibližuje množství fotografií, faktů, ale i autentických předmětů.

„Kavárny byly jedním z center společenského i politického života. Lidé, zvláště muži – pro ženy byly spíše cukrárny – se zde setkávali, debatovali. Tak jako v pozdějších letech byly důležité hospody, tak kavárny zvláště na přelomu 18. a 19. století byly také takovým důležitým společenským centrem,“ vysvětluje spoluautorka výstavy a historička Ivana Maloušková.

Součástí výstavy bude také doprovodná akce. „V pátek 19. a v sobotu 20. října bude v prostorách Obecního domu probíhat takový malý festival kávy. Kromě různých ochutnávek a přednášek pražíren a kaváren k tomu přímo tady bude komentovaná prohlídka výstavy, přednáška o osobnostech, které byste v těch kavárnách mohli potkat. Takže tímto všechny zveme,“ uzavírá Ivana Maloušková.

autor: čan
Spustit audio

Související