Lidé z Ostravska jsou největšími odpůrci finanční spoluúčasti pacientů

Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou v celorepublikovém srovnání největšími odpůrci zvýšení finanční spoluúčasti pacientů. Ukazuje to bleskový průzkum SC&C pro Český rozhlas. Pro platby u lékařů je na Ostravsku zhruba čtvrtina, přesně sedmadvacet procent obyvatel. Pro srovnání v Praze, kde je ochota pacientů připlatit si největší, je pro zvýšení spoluúčasti polovina lidí. Podle vedoucí výzkumu SC&C Jany Hamanové to souvisí i s počtem stoupenců ČSSD a KSČM na Ostravsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na zdravotnické poplatky.

Automat na zdravotnické poplatky. | Foto: Tomáš Adamec

„Celý ten Moravskoslezský region vykazuje pouze v deseti procentech případů jednoznačnou podporu zvyšování spoluúčasti a v dalších zhruba osmnácti procentech případů se k tomu lidé spíše přiklánějí. Jsou to napříč celou Českou republikou v podstatě minima a jsou srovnatelná s ústeckým krajem, což je také levicově zaměřený region,“ říká vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nesouhlasu většiny obyvatel Moravskoslezského kraje se zvyšováním finanční spoluúčastní pacientů mluví vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Sněmovní volby v Moravskoslezském kraji by vyhráli sociální demokraté. Podle bleskového průzkumu SC&C pro Český rozhlas by na severu Moravy a ve Slezsku získali 30 procent hlasů.

„Vítězství ČSSD v Moravskoslezském kraji je průkazné, protože dosahuje až 30 procent. V Moravskoslezském kraji jsme to čekali, protože v roce 2006 v podstatě v součtu ČSSD a KSČM měla nadpoloviční většinu, dosáhla 54 procent,“ pokračuje Jana Hamanová.

Druhá pozice s odstupem čtrnácti procent patří v Moravskoslezském kraji ODS. Třetí příčku obsadili se 13,5 procenty komunisté.

Podle vedoucí výzkumu SC&C Jany Hamanové by hranici pěti procent na Ostravsku překročilo šest stran.

„Následují Věci veřejné, které zde dosahují 11,5 procenta, TOP 09 11 procent a šestici stran uzavírá KDU-ČSL, která se umísťuje na hranici pěti procent,“ uvádí Hamanová.

Pod hranicí pěti procent, a s velmi malou pravděpodobností na její překročení, se umísťuje Strana práv občanů Zemanovi s 3.5 procenty a Strana zelených, která má 2,5 procenta.

Spokojenost s prací policie

Postup policie při projevech rasové nenávisti oceňuje v Moravskoslezském kraji polovina obyvatel. Vyplývá to z bleskového průzkumu SC&C pro Český rozhlas. S prací státních zástupců je v těchto případech spokojených o deset procent obyvatel méně. Podle vedoucí výzkumu SC&C Jany Hamanové je podle čtyřiceti procent obyvatel Ostravska práce jak policie tak státních zástupců u projevů rasové nenávisti neúčinná:

„Třicet procent lidí si myslí, že jak policie, tak státní zástupci postupují účinně a tím pádem dobře. Dalších 20 procent si myslí, že policie dělá co může, ale o státních zástupcích si to nemyslí. Desetiprocentní menšina naopak přičítá účinný postup žalobcům a o policistech si myslí, že jejich práce neodpovídá tomu, čemu by měla.“

Zbylých 40 procent dotázaných si myslí, že v případě rasové nenávisti není účinný postup ani policie, ani státních zástupců. Největší důvěru ve vyšetřovatele mají lidé s vysokoškolským vzděláním.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spokojenosti s prací policie s státních zastupitelů v Moravskoslezském kraji mluví vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Moravskoslezského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah respondenta k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 17.5.- 18.5. 2010
Počet respondentů:1243
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C
Cílová skupina: občané Moravskoslezského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 volby v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD (40,54%, 11 mandátů), druhá byla ODS (28,11%, 7 mandátů) a třetí KSČM (13,96%, 3 mandáty). Čtvrté místo patřilo KDU-ČSL (7,18%, 1 mandát). Pátou opozici obsadila Strana zelených (4,34%, 1 mandát). Hranici jednoho procenta pak už překonali jen SNK Evropští demokraté (1,96%).

Václava Marešová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme