Česko-slovenská kóta Velká Javorina se dočká DAB+ vysílače

28. únor 2024

Pro řadu obyvatel Česka a Slovenska doslova kultovní kóta, místo pravidelného setkávání obou národů. Velká Javorina nacházející se na samotné hranici obou zemí bývalé federace nabídne do budoucna nejen digitální televizní, ale také rozhlasové vysílání. Ve svých rozvojových plánech to naznačuje Rádio Proglas.

Čtěte také

„V únoru 2024 se čeká na podpisy všech licencí a pak to může vypuknout. V plánu jsou vysílací kóty Lysá Hora, Velká Javorina, silné vysílače Zlín, Brno a samozřejmě další nové vysílače v Čechách, které jinak už máme docela dobře pokryty,“ informuje posluchače Proglasu a zároveň členy Klubu přátel ředitel rádia Martin Holík. Stanice plánuje nadále využívat distribuce svého signálu prostřednictvím multiplexů RTI cz a Teleko DAB.

Z Velké Javoriny je možné v současné době naladit čtyři slovenské celoplošné DVB-T2 multiplexy provozované společností Towercom a také pět tamních rozhlasových stanic v FM pásmu – Rádio Melody na kmitočtu 88.0, Rádio Devin na 90.8, Europu 2 na 98.5, Rádio Regina Západ na 100.7 a Rádio Slovensko na 103.2. V minulosti bylo z Velké Javoriny šířeno i analogové televizní vysílání, konkrétně 1. a 2. program Československé televize.

autor: lukpo
Spustit audio

Související