Český rozhlas Olomouc odstartoval rok jubileí moravských studií výstavou z nedávné historie

19. únor 2024

Letošní rok přináší významná výročí zahájení vysílání tří regionálních studií Českého rozhlasu na Moravě. V září uplyne přesně 100 let od spuštění pravidelného rozhlasového vysílání v Brně a na Moravě, před 95 lety se poprvé ozval rozhlas v Ostravě a 75 let je v provozu studio v Olomouci, kde zároveň slaví 30 roků od obnovení samostatného vysílání.

Čtěte také

Právě v Olomouci proběhla začátkem roku první akce celoročních oslav. Přesně ve výroční den byla v nové budově Českého rozhlasu v Pavelčákově ulici na slavnostním večeru odhalena expozice foto obrazů věhlasného fotografa Jindřicha Štreita a jeho žačky Terezy Hrubé.

Svým typickým dokumentárním způsobem zachycují jejich snímky poslední pracovní dny v bývalém působišti olomoucké stanice na Horním náměstí a celá instalace nyní tvoří trvalou výzdobu interiéru současného sídla rozhlasu v Olomouci.

Čtěte také

„Našim posluchačům, ale samozřejmě nejenom jim, se vždycky snažíme nabídnout pestrou paletu různých zážitků. Kromě tohoto přenesení kusu rozhlasové historie do moderního prostředí chystáme letos spoustu dalších zajímavých akcí, a to ve vysílání i mimo něj. Vrcholem oslav pak bude křest vinylového dvojalba a CD s nahrávkami nejrůznějších interpretů, kteří v minulosti živě vystoupili v našem rozhlasovém studiu," říká ředitel Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Fotografie Jindřicha Štreita a Terezy Hrubé si veřejnost může prohlédnout během dnů otevřených dveří, hromadných exkurzí nebo na koncertech a představeních, které Český rozhlas Olomouc uvádí v atriu budovy v Pavelčákově ulici v rámci projektu Živé regiony.

Spustit audio

Související