Co se sbírkou pivních tácků, ohodnocení poštovních známek, vliesové tapety na zeď

28. červen 2014

Komu přenechat sbírku pivních tácků?

Pivní tácky přitahují spoustu sběratelů. Hromadu tácků určitě můžete nabídnout přímo na mobilní čísla sběratelů a ty najdete, když si na internetu zadáte do vyhledávače třeba heslo pivní tácky. Otevřou se vám stránky pivních sběratelů a tam se už dá doptat. Ceny přesně neznáme, ale nedávno jsme viděli k prodeji sbírku jednoho tisíce pivních etiket a ten pán za to chtěl pět stovek, tedy vlastně nic.

A pivní tácky, celou sbírku 280 kusů Artur Kubica viděl po dvou korunách za kus. Ovšem musíte najít někoho, kdo to koupí. Není to tedy o penězích, je to vášeň. Pokud máte doma čtyři stovky pivních tácků, tak to už jste slušný sběratel.

Pivovary uvádějí, že u nás je těch tácků něco přes pět tisíc, ovšem některé jsou falešné. Vedle padělků tu máme i různé přetisky a orazítkované tácky reklamou na nějaký jiný produkt, prostě znehodnocené. Na internetu je dokonce i pivní katalog všech možných tácků, tam se dá najít a zkontrolovat i ta věše sbírka.


Kde nechat ohodnotit známky?

Tady v tom případě je posluchač z Lounska. Ve vašem okolí, hlavně v Praze, je několik specialistů, kteří se takovým obchodem zabývají, kontakty jsou na internetu. Zajímavé kontakty a jména jsou na Infofila, to je online magazín o filatelii, jsou tam i adresy filatelistů ve vašem okolí, nebo když si zadáte do vyhledávače třeba výkup známek, najdete kontakt, sjednáte si schůzku, solidní firma přijede k vám, ohodnotí, učiní vám nabídku, nechá vás si to rozmyslet a hlavně netlačí na vás.

Poštovní známka vydaná na památku Františka Ferdinanda a jeho ženy Žofie (1917)

Otázka ale je, jestli ty vaše známky jsou v pořádku, nepoškozené, jestli vůbec mají cenu, kterou vy za ně chcete. Jestli můžeme poradit, pak jednejte pouze s filatelisty, kteří už jsou na trhu více let, mají kamennou prodejnu a zajímají se o obor. Víte jak to je, i mezi „odborníky“ mohou být nepoctivci.


Slyšeli jste už o vliesových tapetách na zeď?

Jsou vyrobené z netkaných, buničinových vláken. Vliesové tapety jsou sice drahé, ale mají spoustu výhod. Například se lepidlo nanáší na stěnu a tapeta se lepí bez natírání. Nic nemusíte vlhčit.

Zdi některých salonků pokrývají látkové tapety

Tapeta je navíc vhodná na všechny druhy vnitřních omítek, sádrokarton, betonové panely, dřevotřískové desky a obzvláště je vhodná na stěny s trhlinami v podkladu. Pokud máte trhliny a praskliny na stěnách, na stropu, pak by tento typ tapet mohl problémy vyřešit. Více nám prozradil Jiří Sasín - malíř z Frenštátu pod Radhoštěm.

autor: Artur Kubica
Spustit audio