Koncerty vážné hudby s 5.1 zvukem? Nalaďte si německou SWR2 na satelitu Astra

10. říjen 2022

Po sérii testů, o kterých již v uplynulých týdnech informoval portál Digitální rádio, spustil německý veřejnoprávní rozhlas SWR na svém druhém okruhu vysílání se zvukem Dolby Digital 5.1. Zájemci po celé Evropě včetně České republiky si mohou tuto verzi naladit zcela bezplatně vedle té stávající ve stereo režimu.

První událostí, která bude k dispozici s prostorovým zvukem Dolby Digital 5.1, budou Donaueschinger Musiktage konající se od 14. do 16. října. S dalšími přenosy pak mohou zájemci počítat v následujících týdnech a měsících. Cílem SWR je nabídnout vysílání vážné hudby s co nejlepší zvukovou kvalitou i vjemem. Speciální programová pozice je označena jako SWR2 5.1 a opatřena je také elektronickým programovým průvodcem (EPG).

Novinkou je, že zvuk je kódován ve formátu MPEG4 (AAC), který již není v dříve používaném formátu Dolby Digital AC3. Jak název kanálu napovídá, vybrané produkce SWR2 se zde vysílají v prostorovém zvuku 5.1 – například všechny živé koncerty, které budou takto k dispozici. Nutností je domácí systém s podporou tohoto formátu. Ve zbývajícím čase lze přes tento kanál přijímat program SWR2 ve stereofonním zvuku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související