Liběna Rochová a její cesta na špičku českého oděvního designérství

12. září 2021

Obléká hvězdy tuzemského šoubyznysu, modelky Miss České republiky i ženy toužící po nevšednosti. Navrhuje šaty z papíru i ze skla. Patří ke špičce českého oděvního designérství. Její tvorba je zastoupená ve sbírce Museé de Tissus v Lyonu a Uměleckoprůmyslového musea v Praze a Brně.

Cesta módní návrhářky Liběny Rochové nevedla k vrcholu snadnými cestami. Ačkoli už na základní škole měla jasno – chtěla studovat tradici českého i světového kostýmu –, za své sny musela bojovat a překonat stigma politicky nežádoucího otce. Nakonec se na střední školu dostala a vystudovala obor oděvního návrhářství, ovšem studium na UMPRUM jí dopřáno nebylo. Po maturitě tedy začala pracovat v módním salonu a díky podpoře skvělé vedoucí mohla uskutečnit módní přehlídky. Zlomová příležitost v její profesní kariéře přišla v roce 1991 v Düsseldorfu na veletrhu premiérových kolekcí světových módních návrhářů, kde její práce sklidila obrovský úspěch.

LIBĚNA ROCHOVÁ na MBPFW

Proč Liběna Rochová po roce 1995 opustila platformu masové oděvní produkce? Myšlenka udržitelnosti ji ovlivnila natolik, že svoji tvorbu zaměřila na individuální volnou módu a limitované kolekce. Například kolekcí Memory, vytvořenou pro světovou výstavu Expo v Šanghaji, v níž šlo o prolnutí tradiční textilní práce se současným oděvem, si vydobyla mezinárodní proslulost. Neobyčejný úspěch slaví její oděvní linie Nadotek, kterou připravuje v rámci spolupráce s nadací Debra ČR na podporu osob s nemocí motýlích křídel. Ráda experimentuje a hledá jiné možnosti a tvary, používá i materiály nové generace – z laseru nebo s kovovými vlákny, v roce 2014 na přehlídce Designbloku představila oblečení z reflexních materiálů a kolekci Colors/S20 připravila z nevyužitých zásob a zbytků ze skladů textilních výrobců. Za konceptuální kolekci Partitury byla oceněna titulem Grand designérka roku 2015.

Dnes Liběna Rochová vede Ateliér designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM a své hlavní poslání vidí ve výchově mladých špičkových oděvních designérů.

autor: Anna Novotná
Spustit audio

Související