Němečtí radioamatéři vysílají v DAB+ nově i pro Berlín a Braniborsko

18. červenec 2023

Vysílání německého radioamatérského klubu lze nově zachytit i na území Berlína, Braniborska a významné části Saska prostřednictvím digitálního rádia DAB+. Rozhlasové stanici Radio Darc dává od května prostor nekomerční program Alex Berlin. Tento program je zařazen do multiplexu rbb na kanálu 7D, který je šířen z vysílačů Alexanderplatz a Scholplatz.

Alex Radio je jednou ze dvou ne-veřejnoprávních stanic, kterou lze naladit v multiplexu rbb na kanálu 7D. Dosah sítě oproti multiplexu rbb na kanálu 10B je pochopitelně omezen. Citelně chybí například vysílač Cottbus/Calau, i tak je ale pokrytí dostačující, a to díky dvěma desetikilowattovým vysílačům, jedním s vertikální a druhým s horizontální polarizací. Tisková zpráva, kterou při této příležitosti klub německých radioamatéru vydal, hovoří chybně i o dalších vysílačích, která však kanál 7D nevyužívá.

„Nové přenosové DAB+ sloty pro RADIO DARC obsluhuje nekomerční komunitní rádio „ALEX BERLIN“, kde lze program přijímat každých 14 dní. V pátek v 15 hodin se střídá se stanicí „Welle370“. Kromě toho jsou v multiplexu rbb týdenní sloty prostřednictvím vysílání „88vier“ v pondělí ve 12 hodin a v úterý v 11 hodin,“ informovali radioamatéři v tiskové zprávě. Tento program je možné naladit ve stejné síti na sousední předvolbě FR-BB & 24/3, obě s datovým tokem 72 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio

Související