Počet německých domácností s DAB+ přijímačem se přiblížil třiceti milionům

29. únor 2024

Rozhlasové vysílání má po celém světě dlouhou a bohatou historii a loni oslavilo v České republice i Německu 100 let. Také v roce 2023 se navzdory náročnému tržnímu prostředí technologie u našich západních sousedů nadále pozitivně vyvíjela. Počet DAB+ rádií v domácnostech vzrostl na 28,3 milionu, což představuje nárůst o 4,4 milionu nebo 19 procent oproti předchozímu roku.

Čtěte také

Čistá míra digitalizace rádia v sousedním Německu je na úrovni 67 procent. Každý třetí posluchač již zmiňuje způsob digitálního příjmu jako nejčastěji používaný přístup k rozhlasovému vysílání. Pouze polovina dotázaných uvádí analogové vysílání FM jako preferovaný způsob příjmu rádia. DAB+ je tedy druhým nejrozšířenějším typem rozhlasového příjmu ve všech německých spolkových zemích.

„Rozhlas je v Německu stále oblíbeným médiem a digitalizace rádia je stále na dobré cestě, jak ukazují aktuální čísla. Nová digitální rádia stále více nahrazují zastaralou analogovou FM technologii,“ konstatovala Sara Warneke, generální ředitelka průmyslové organizace gfu Consumer & Home Electronics. Německo se na cestu digitálního rádia vydalo před 13 lety, první vysílače celoplošné sítě DR Deutschland spustilo 1. srpna 2011.

autor: lukpo
Spustit audio

Související