Skvrny na listech datlové palmy, jak rozeznat zvuk skutečného flašinetu

1. březen 2014

Náš Hobby magazín pro vás má pravidelnou poradnu, rubriku Rady a tipy, chcete-li, která obsahuje odpovědi na vaše telefonické dotazy z čísla 221 553 790.


Skvrny na listech datlové palmy

Pěstování datlové palmy není příliš náročné. Když má dobré podmínky, dorůstá obřích rozměrů. To ale každý „palmař“ ví. Teď - po zimním přezimování - může dostat palma pěkně „zabrat“, ostatně jako řada dalších tropických rostlin.

Naše redaktorka Jitka Slezáková se vypravila za pardubickým zahradníkem Františkem Hlubockým, aby o onemocněních datlových palem zjistila co nejvíce informací.


Dobrá rada na závěr: Jak rozeznat zvuk skutečného flašinetu

Seznámili jsme vás s Františkem Šťastným z Hradce Králové, který se stal šťastný v den, kdy si pořídil starý zaprášený flašinet, nechal ho opravit a od té doby jezdí po jarmarcích a poutích po celé zemi v uniformě císařského vojáka nebo krajánka a točí klikou pro radost lidí a hlavně dětí.

Ovšem není flašinet jako flašinet. I na poutích můžete potkat flašinetáře s hudebním nástrojem, který vlastně flašinetem na kliku není. Jinými slovy, poradili jsme, jak pouhým poslechem rozpoznat originál od kopie, hodnotu od kýče.

autor: Artur Kubica
Spustit audio