V Berlíně je k dispozici digitálně téměř 80 stanic, DAB+ se rozvíjí ve všech spolkových zemích

30. červen 2023

Posluchači v Německu těží z neustále rostoucí rozmanitosti programů DAB+. V současné době je k dispozici již přes 300 rozhlasových programů prostřednictvím digitálního rádia, přičemž okolo stovky z nich je šířeno výhradně na této platformě, nikoliv tedy prostřednictvím FM. Velký rozvoj DAB+ přineslo v letošním roce zejména sousední Sasko.

Čtěte také

V Bavorsku je k dispozici široká nabídka DAB+. V každém regionu jsou šířeny až čtyři digitální platformy. Bayerischer Rundfunk provozuje celostátní nabídku Bayern zahrnující čtyři exkluzivní digitální kanály (BR Puls, BR Schlager, BR Heimat a BR24 live). Kromě toho BR vysílá na dalších šesti regionálních platformách. Kromě regionálních verzí Bayernu 1 a 2 jsou zde slyšet také čtyři celostátní a mnoho místních soukromých rádií, které dokázaly výrazně rozšířit svůj dosah.

Jedna z nejširších programových nabídek je v Berlině a Braniborsku. Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) provozuje dvě platformy pro Berlín a Braniborsko. V berlínském multiplexu jsou k dispozici i stanice ARD z dalších spolkových zemí. Existují zde také dvě soukromé platformy DAB+, jedna pouze pro Berlín a jedna pro obě spolkové země s více než 30 soukromými stanicemi. Celkem je v hlavním městě Německa tedy k dispozici kolem 80 programů.

Čtěte také

V Dolním Sasku lze naladit platformu Norddeutscher Rundfunk (NDR), včetně tří exkluzivních programů šířených v DAB+ (hudební vlna NDR Blue, hitová vlna NDR Plus a NDR Info Spezial aktivovaný při příležitosti konferenci a dalších přenosů). Zemský úřad pro sdělovací prostředky v Dolním Sasku (NLM) zároveň uvolnil cestu regionálním soukromým rozhlasovým stanicím. Od konce léta bude možné v každém regionu přijímat až dalších 16 rozhlasových programů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související