Výstava Album G.T. nově objevuje šoa, český sen Emila Kolbena a jak projít Izrael pěšky

30. říjen 2022

Jaká tajemství odhalily staré fotografie? Kdo byl český „Edison“? A proč jít na Švil Jisrael?

Album G.T.

Skoro 80 let po skončení období holokaustu by se mohlo zdát, že už není možné objevit něco nového. Ale není to pravda. Památník ticha v pražských Bubnech ještě týden vystavuje unikátní soubor 40 nedávno objevených fotografií z pozůstalosti někdejšího redaktora Československého rozhlasu Milana Weinera. Album G. T. ukazuje život v Terezíně nikoliv očima oficiální propagandy, jak jsme zvyklí, ale neznámého fotografa, který žil mezi vězni. O výstavě hovoříme s ředitelem Památníku ticha Pavlem Štinglem.

Jak se do památníku tento soubor fotografií dostal? Výstava se jmenuje Album G. T. Co tento monogram znamená? A kolik fotografií se už podařilo identifikovat? To prozrazuje Pavel Štingl o výstavě Album G. T., která je otevřená do neděle 6. listopadu.

Český vynálezce a průmyslník Emil Kolben

Edison, Tesla a... Kolben. Od narození tohoto českého vynálezce a průmyslníka světového významu uplyne 1. listopadu 160 let. Místo vedle slovutných amerických vynálezců mu bezpochyby patří, i když už dnes není tak proslulý jako oni. O „českém snu“ Emila Kolbena hovoří v následujícím příspěvku Leo Pavlát.

Z jakého prostředí Kolben pocházel? Jak se dostal do Ameriky? A proč se pak vrátil do Čech? A jak jeho jméno souvisí s lanovkou na Petřín? I o tom hovoří Leo Pavlát.

1100 kilometrů na Švil Jisrael

„Jdu na sever… a už jdu na jih.“ Tato hláška z díla českého génia Járy Cimrmana se vztahuje k cestě na severní pól. Ale jít ze severu na jih, nebo dokonce z jihu na sever se dá i v o poznání teplejším Izraeli. A to díky Švil Jisrael, tedy Izraelské stezce. Ta protíná celou zemi po délce asi 1100 kilometrů a od roku 1995 pro svou rozmanitost láká turisty z celého světa i samotné Izraelce. 400 kilometrů trailu z hory Hermon do Tel avivu urazil také český cestovatel David Peres. V pražském Ulpanu s ním nedávno natáčela Anna Jurečková.

Provází švil podobně duchovní atmosféra jako pouť do Santiaga de Compostela, nebo se spíše podobá cestě přírodou na Appalačské stezce? Odkud je nejlepší vyrazit? A jak se na pochod připravit?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Leo Pavlát , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio