Adam Černý: Macron a Scholz nemají stejné čínské noty

5. květen 2024

Co by mohlo být výjimečného na faktu, když si na německého kancléře a jeho manželku, toho času na soukromé návštěvě v Paříži, udělá čas francouzský prezident a jeho žena, aby spolu povečeřeli jen tak ve čtyřech – vždyť u dobrého jídla se nejsnáze upevňují osobní vztahy.

Na privátní večeři v restauraci La Rotonde se setkali dva klíčoví evropští politici, když se spolkový kancléř před pár dny vrátil z Pekingu a francouzský prezident v pondělí přivítá svůj čínský protějšek, který po pěti letech znovu zavítá do Evropy.

Čtěte také

Emmanuel Macron se chtěl z první ruky od Olafa Scholze dozvědět, jak a s čím v Pekingu uspěl, protože z dostupných informací se jevilo, že byl spíše obezřetný a že se nevzdává myšlenky uchránit německé investice v Číně, zvláště ty do automobilového průmyslu.

Přitom už nějaký čas Číňané přecházejí od stádia, kdy měli o zahraniční investice v tomto sektoru zájem, do pozice, kdy namísto aby auta dováželi, chtějí vlastní výrobu uplatnit v zahraničí, včetně Německa. Protože do této ofenzívy patří i levné čínské elektromobily valící se do Evropy, bylo by žádoucí, aby si tady Francie a Německo sladily noty, což se příliš nedaří.

Čtěte také

Je to cítit z pochybností, že by se Emmanuelu Macronovi při čtvrteční večeři v Paříži podařilo přemluvit svého hosta, aby se připojil k pondělní večeři, kde hlavním pozvaným bude čínský vůdce Si Ťin-pching a kde význam setkání umocní přítomnost předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Předpokladem účasti Olafa Scholze by musela být shoda mezi Paříží a Berlínem. Rozdíl vyniká ze srovnání s podobnou schůzkou před pěti lety, kdy se se Si Ťin-pchingem setkal Emmanuel Macron spolu se Scholzovou předchůdkyní Angelou Merkelovou a tehdejším předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Společný postoj 

Jeden z důvodů tkví nejspíše v rozdílném přístupu například k citlivému tématu dovozu čínských aut. 

Čtěte také

Kdy Evropská komise už dala najevo, že hodlá pečlivě prošetřit, zda za nízkými cenami nejsou z hlediska unijních pravidel nepřijatelné čínské státní subvence, zatímco spolkový kancléř se obává, že po případných restrikcích či pokutách vyhlášených Evropskou komisí by odpověď Pekingu pocítily německé investice.

Razantnější přístup Emmanuela Macrona dokládá nedávné přijetí předsedy tibetské exilové vlády v Elysejském paláci, což si v případě Německa lze stěží představit.

Adam Černý

Ukazuje se, že prostor, kde se postoj Paříže a Berlína vůči Číně shoduje nebo je blízký, lze najít v přístupu k válce Ruska proti Ukrajině, kdy Francie i Německo kritizují čínskou podporu putinovské agresi, a to včetně dodávek zbraní nebo komponent, které mají civilní i vojenské využití.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio