Apolena Rychlíková: Nezapomínejme na domácí násilí – když se karanténa změní v peklo na zemi

20. duben 2020
Žena, vězení, pouta, násilí (ilustrační)

Už více než měsíc se většina lidí pohybuje ve speciálním režimu. Ten mimo jiné znamená i doporučení trávit co nejvíce času doma, se svými blízkými, rodinou.

Čtěte také

Zní to idylicky, jenže pro leckoho není. Už po pár dnech od zákazu vycházení začali psychologové bít na poplach. Zmiňovali konfliktní vztahy, v nichž mohou problémy eskalovat – třeba i kvůli tomu, že nás koronavirus a s ním spojená nařízení vlády uvrhly do celé plejády nejistot. Ekonomických, sociálních, ale i vztahových a psychologických.

Na toto riziko upozorňuje i zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, která představila řadu opatření, jak ty nejvíce ohrožené lidi chránit. Zapojit se mají třeba pošťáci, doručovatelé zásilek, kteří budou proškoleni v rozeznávání signálů vypovídajících o domácím násilí. Za zavřenými dveřmi domácností totiž může docházet k závažným problémům.

Co patří k manželství

Čtěte také

Domácí násilí patří k jevům, které jsou v české společnosti bagatelizované. Odpovědnost za ně se nejčastěji přesouvá na oběti, které se pak tváří v tvář tlaku zvenčí nedokážou samy bránit a za problémy mají tendenci vinit hlavně samy sebe. A to jejich postavení doma ještě zhoršuje.

Napomáhá tomu i samotné pojmenování: protože je přece „domácí“, máme pocit, že se mu nemá věnovat pozornost. Že je to věc každého z nás, našeho vztahu a je možná dokonce nevkusné se o to zajímat. Jenže přesně na tento přístup násilníci spoléhají a oběti doplácejí.

Fakt, že je dnes tolik lidí zavřených doma a možná poprvé v životě zažívají některé situace s až klaustrofobní intenzitou, může vést k nárůstu domácího násilí. Sexuální nátlak patří k jeho velmi častým projevům. Většina organizací upozorňujících na problematiku znásilnění vždy varuje, že nejčastěji se sexuální násilí odehrává ze strany blízkých lidí.

Čtěte také

Bylo by skvělé, kdyby byl názor, že sex je manželské právo, už dávno vymýcený, ale bohužel tomu tak není. Lehkomyslné zvolání, kolik bude asi po skončení přísných vládních opatření těhotných žen, nabírá v tomto kontextu úplně jiných kontur. Vkrádá se totiž myšlenka, kolik dětí vznikne z opravdové lásky a kolik z nevyžádaného sexuálního nátlaku, nebo dokonce znásilnění, které v problémových vztazích mohou sílit.

Přesuny do azylových domů nebo vyhledávání pomoci intervenčních center, kde se oběti mohou chránit, se však v dnešní době komplikují. Statistické údaje zatím neukazují zásadnější nárůst registrovaných případů domácího a sexuálního násilí. V březnu 2020 policie evidovala 111 případů vykázání násilné osoby ze společného obydlí. Jenže odborníci varují, že krize, jako je ta současná, často vede k odsouvání hlášení domácího násilí – jiné problémy mají prostě přednost.

Apolena Rychlíková

Možná, že mnozí lidé prožívají v této době vysněné okamžiky klidu, nacházejí čas na sebe a své blízké. To ale neznamená, že pro celou řadu lidí nemůže ta samá situace znamenat regulérní peklo na zemi. Buďme proto pozorní – nějaká oběť domácího násilí může totiž bydlet třeba hned vedle vás, a to, co potřebuje v první řadě, je zastání a nabídnutá pomoc.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio