Bavilo nás závodění, ale i hrabání auta v zapadlé poušti, říkají Holická a Engová po absolvování Dakaru ve starém Citroënu

7. únor 2024

Především o Rallye Dakar si v pořadu Na place povídal moderátor David Novotný s pilotkou Barborou Holickou a navigátorkou Lucií Engovou. Česká ženská posádka slavný závod zajela ve starém Citroënu 2CV zvaném Kachna. „Na tom, že jsme závod dokončily, má velkou zásluhu Tomáš Neruda, který nám auto Kachna vymyslel a vylepšil na 35 koní,“ říkají české hrdinky. Jak vnímaly ohlasy fanoušků, když pobavily celý svět? Poslechněte si celý rozhovor.

Co všechno vám nabídl závod na Dakaru?

Barbora Holická (BH): Od všeho kousek. Každá chvíle a minuta je jiná. V jeden moment jste úplně na dně a říkáte si, že to nemůžete v životě vykopat, pak najednou kopnete dobře a ono se to rozjede. To už pak zase nepřemýšlíte, že před chvílí jste brečel. Pak najednou na trase přijdou kameny, tak to přemýšlíte, zda neprorazíte vanu nebo nádrž.

Jak se na tak nevyzpytatelnou trasu připravujete, když je na ní tolik nástrah?

Lucie Engová (LE): Každé ráno dostaneme papírový roadbook, který pak vidím chvíli před startem. Je to třeba stopadesát stránek na jeden závodní den, tak si tam označím jen pár důležitých míst. Celá cesta je rozokénkovaná a v závodě Báře čtu okénko po okénku a listuji.

Když se něco pokazí a rozbije na autě, tak kdo vám pomůže?

BH: Nikdo. Jen my dvě. Stávalo se nám nejčastěji, že jsme někde zapadly, technické problémy jsme neměly.

S vaším vozem jste musely na ostatní působit jako atrakce nebo ne?

BH: Všichni nám říkali, jak jsme v autě vysmáté. Nás to závodění, ale i třeba hrabání auta bavilo.

Byly ve vaší kategorii také automobily, které byly něčím zvláštní?

LE: Bylo tam jedno autíčko, které nám dodalo takový pocit, že tam nebudeme jediní exoti. Byl to Renault 4L, který měl žlutou barvu a jeden výfuk na střeše. Říkaly jsme si, že to bude náš kamarád a soupeř, což se postupně ukázalo, že nebude, protože byl výkonnější.

Kolik fanoušků si Holická a Engová získaly během putování skrz pouště? Jak řešily během několikadenního závodu hygienu? Jak může na akci probíhat vzájemná pomoc? Co chystají na příští Dakar? Užijte si celý rozhovor.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: David Novotný , rej

Související