Bradbury, Lovecraft, Wells i Čapek. Podívejte se, jaké bude sci-fi léto na Vltavě

25. červen 2020

Inspirací k vltavskému Sci-fi létu nám bylo hned dvojí výročí. V srpnu uběhne sto let od narození spisovatele Raymonda Douglase Bradburyho, legendy, která je spjatá se Zlatým věkem science fiction. Také si připomínáme století od vydání vědeckofantastického dramatu Karla Čapka R.U.R. a použití slova „robot“.  Podívejte se na výběr z programu letního vysílaní na Vltavě.

VÝBĚR Z PROGRAMU SCI-FI LÉTA:

1. 7. H. P. Lovecraft: Barva z vesmíru
3. 7. John Wyndham: Den trifidů

K výročí vydání R.U.R.
4. 7. Karel Čapek: R.U.R.
5. 7. Jiří Haussmann: Velkovýroba ctnosti
7. 7. Josef Nesvadba: Smrt robota
12. 7. Michail Bulgakov: Psí srdce

K výročí narození Raye Bradburyho
18. 8. Ray Bradbury: 451 stupňů Fahrenheita
22.8. Ray Bradbury: z knihy Kaleidoskop
23.8. Ray Bradbury: z knihy Kaleidoskop
23.8. Ray Bradbury: Marťanská kronika
15. 7. Ray Bradbury: Zabiják

24. 7. H. G. Wells: První lidé na Měsíci
od 24. 8. Týden současné česká sci-fi povídky
28. 8. H. P. Lovecraft: Chrám

Hudba
13. 7. Jedna umělá inteligence a dva skladatelé: AIVA. Dvořák. Brahms
14. 7. Výlet do kosmu s Planetami Gustava Holsta
2. 8. Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – poslední živé vystoupení mimozemského zjevení 3. 7. 1973 v londýnském Hammersmith Odeonu
8. 8. J. Offenbach: Hoffmannovy povídky
22. 8. Hvězdy a nebesa v dílech starých mistrů
29. a 30. 8. Zlatá deska Voyageru – Nahrávka, která míří vstříc hlubinám vesmíru

…a mnoho dalšího!

KOMPLETNÍ PROGRAM VYSÍLÁNÍ

Čapkovo zásadní drama R.U.R. připomeneme po sto letech od vydání reprízou rozhlasové inscenace z roku 1968 s Otakarem Brouskem st., Jaroslavou Adamovou a dalšími hereckými legendami. Vedle ní ale chystáme k poslechu také dvě další hry, které z jeho díla vycházely nebo reagovaly právě na R.U.R. Velkovýroba ctnosti Jiřího Haussmanna ve skvělé režii Jiřího Horčičky z počátku 60. let je zpracováním románu, který napsal sotva třiadvacetiletý autor jako reakci na Čapkovu Továrnu na absolutno. O poznání mladším textem je pak Smrt robota Josefa Nesvadby s Miroslavem Donutilem, Danielou Kolářovou, nebo Miroslavem Táborským v hlavních rolích.

Ray Bradbury, 1979

Žánr science fiction a fantasy ale pojmeme tak široce, jak široký je. A tak se může posluchač těšit kupříkladu i na premiérové texty Herberta Georga Wellse, Howarda Phillipse Lovecrafta nebo současných českých autorů. Nová nedělní řada Hra pro pamětníky pak dokáže, jak oblíbený tento žánr byl už v minulých dekádách.

Kromě publicistických pořadů se tematika sci-fi výrazně promítne i do hudby. V rámci řad věnovaných klasice připomeneme staré hudební teorie (např. o znějícím vesmíru), zpěváky s nadlidskými schopnostmi a zařadíme kompozice využívající „vesmírné“ elektroakustické nástroje jako je theremin či Martenotovy vlny. Zazní také filmová hudba, „robotická“ díla minimalistických autorů nebo Hoffmannovy povídky – opera atypická svým námětem i formou. Sci-fi je nosné téma také pro Koncert bez hranic a jazzové pořady. Uvedeme mimo jiné záznam vystoupení Davida Bowieho a ve volně koncipovaných výběrech připomeneme nejrůznější vesmírné a mystické žánrové fúze předchozích dekád i současnosti.

O letošních prázdninách tak můžeme cestovat nejen po Česku, s Vltavou třeba i na Měsíc.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.