Bylo jí devět, když opustila okupované Československo jedním z Wintonových vlaků. Lady Milena svůj příběh stále vypráví

Příběh anglického burzovního makléře a filantropa Nicolase Wintona, který zachránil z nacisty okupovaného Československa 669 židovských dětí, není v Česku třeba představovat. Nedávno ho znovu převyprávěl film Jeden život s Anthony Hopkinsem v hlavní roli. Lady Milena Grenfell-Bainesová  je jedním z takzvaných Wintonových dětí a stále žije ve Velké Británii. Svůj příběh neváhá navzdory vysokému věku vyprávět. Minulý týden navštívila českou školu Okénko v Londýně.

„Tu cestu si vůbec nepamatuju, mám to úplně vygumované z hlavy. Vím jenom jednu věc – že jsem nebrečela,“ vypráví drobná a nesmírně energická lady Milena. Stovka dětí pozorně poslouchá. Pro ty menší je to možná něco nového, ty větší ale její příběh znají.

„To, co udělala pro ty děti, je velmi statečné,“ oceňuje jedna z posluchaček. Jejich angličtí vrstevníci příběh Wintonových dětí prý většinou neznají.

Wintonův památník na pražském hlavním nádraží

Historie je i náš příběh

Děti, které každou sobotu navštěvují v Londýně českou školu, se tam učí nejen jazyk, ale seznamují se i s českou historií. Beseda s Lady Milenou pro ně ale byla mimořádným zážitkem.

„Představujeme jim vlastně někoho, kdo byl jako oni – Lady Milena sem přijela jako malé dítě, potom tady studovala a učila se v české škole. V tom jsou si podobní, i když tyto děti sem samozřejmě přijely za úplně jiných okolností,“ říká ředitelka české školy Okénko Jana Nahodilová.

„Za dětmi cestuje, protože ví, že je to potřeba, aby si uvědomily, že historie není jen něco, co bylo, ale co nás utváří – co z nás něco dělá,“ dodává.

Nezdolná

Setkání s českými dětmi je i pro Lady Milenu docela vzácné, a tak neváhala cestovat do Londýna ze severní Anglie celých šest hodin. Ve svých téměř 95 letech je stále mimořádně aktivní. V anglických školách přednáší dvakrát až třikrát týdně.

Lady Milena Grenfell-Bainesová je na světě už 95 let, přesto je stále mimořádně aktivní. V anglických školách přednáší i dvakrát až třikrát týdně

„Když se teď natočil ten film, tak v jednom týdnu to bylo čtyřikrát. Pak třeba dva měsíce nic a na podzim to zase začne,“ přibližuje krásnou češtinou. „Většinou jsou to vysoké školy, ale než tam jedu, tak jim řeknu, že se na to musí připravit, aby věděli, o čem mluvím. Protože jinak by to nemělo vůbec smysl – přišla by tam nějaká paní a vyprávěla jim, že odjela vlakem.“

Lady Mileně bylo devět let, když se svojí mladší sestrou odjela jedním z Wintonových vlaků do Anglie. Ve slavném televizním pořadu z roku 1988, kdy se Nicolas Winton poprvé setkal s lidmi, které zachránil, seděla Lady Milena po jeho pravici. Silná scéna nemohla chybět ani v loňském filmu Jeden život.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související