Cesta z oběžné dráhy trvá pár hodin, z Marsu by zabrala možná i několik let, říká publicista

31. červenec 2018

O člověku na Marsu se mluví už poměrně dlouho. Zatím ale zůstává jen u teoretizování a NASA svůj zájem obrací zpět k Měsíci. Mars je v úterý nejblíže zemi.

Jedním z důvodů, proč se americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) dobytí Marsu vzdaluje, je zřejmě i názor Donalda Trumpa, jehož pozornost si získala spíš vize návratu na přirozenou družici Země. A NASA musí názory prezidenta Spojených států respektovat, protože vesmírné mise stojí a padají hlavně na financování.

Mars je planetou sopečných obrů

Mars

Mars je horským rekordmanem sluneční soustavy. Jeho štítová sopka Olympus Mons je třikrát vyšší než Mount Everest a dvaapůlkrát převyšuje sopku Mauna Kea na Havaji. O vulkanickém Marsu si povídáme v seriálu o mimozemských sopkách s dr. Petrem Brožem z Geofyzikálního ústavu AV ČR.

„Všechny tyhle projekty v posledních letech byly tak jako tak podfinancované. Skončilo to vždycky jen u vyhlášení, ale ne u skutečné podpory, která by dovolila něco z toho dělat,“ říká publicista ze serveru Kosmonautix.cz Tomáš Přibyl.

Jak návrat na Měsíc, tak cesta na Mars, má svá pro a proti, vysvětluje Přibyl. Nespornou výhodou Měsíce je prý vzdálenost, ale nelze se domnívat, že by cesta na Měsíc byla přímou přípravou pro výpravu na rudou planetu.

„Přistání na Měsíci a přistání na Marsu je z technického a fyzikálního hlediska úplně jiné. Na Měsíci je vakuum, na Marsu máte atmosféru – to znamená brzdíte, padáky atd,“ říká publicista a dodává: „Na druhé straně, Měsíc zase může sloužit jako nějaká testovací základna, můžeme se takhle jakýmsi drápkem zachytit ve vesmíru a naučit se dlouhodobým misím.“

Když se tady „plahočíme“ na oběžné dráze na Mezinárodní vesmírné stanici a dojde k nějakému problému, tak se kosmonauti v řádu hodin vrací domů. Návrat z Měsíce by byl v lepším případě možný v řádu dnů, spíš týdnů, a z Marsu možná i v řádu let.
Tomáš Přibyl

NASA ale není jediným hráčem na poli dobývání rudé planety. Dostat lidi na Mars chce i americký vizionář Elon Musk se svou společností SpaceX. Tuto misi chce přitom uskutečnit už do roku 2024. Tomáš Přibyl ale tento termín nevidí jako reálný. „Já se osobně domnívám, že když se mu dobře zadaří – bude fungovat ekonomický model, nenarazí na technické problémy a tak dále – tak by mohl uspět do 10-15 let,“ říká.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio