Cestování už dnes nebrání hrozba koronaviru, ale politika. Je třeba to odmítnout, říká Papež

30. červen 2020

Do Evropské unie budou moci od 1. července cestovat občané 14 zemí, které jsou považované za bezpečné z hlediska šíření nákazy koronavirem. Jde například o Kanadu, Austrálii, Japonsko nebo Jižní Koreu, uvolnění se naopak netýká Spojených států, Brazílie nebo Ruska, kde je vysoký počet případů nákazy.

Cestovat do Evropy svým občanům nedoporučuje Čína. Pokud ale své hranice unijním občanům otevře, mohla by se na seznamu dodatečně objevit.

Zatímco například Řecko nebo Portugalsko prosazují rychlejší otevírání hranic, od kterého si slibují oživení turistického ruchu a ekonomiky, tak třeba Španělsko nebo Německo jsou spíše zdrženlivější a chtějí cestovní omezení uvolňovat pomaleji.

Čtěte také

„Česko je někde mezi těmito tábory. Rádi bychom podpořili cestovní ruch, protože Praha nebo jižní Čechy trpí nedostatkem turistů. Zároveň tu jsou zájmy našich cestovních kanceláří, aby se uvolnil i opačný směr. Ale pandemie ještě nebyla překonána a obezřetnost je na místě,“ konstatuje náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Vysvětluje, že seznam 14 zemí není reciproční – jejich občané sice mohou cestovat do unijních zemí, naopak to ale neplatí automaticky. A unijní státy navíc mohou seznam dále zúžit.

Na českém seznamu tak jsou Černá Hora, Srbsko, Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea. Recipročně vstup českých občanů na své území umožňují zatím jen Srbsko a Černá Hora.

Seznam 14 bezpečných států:

Alžírsko, Austrálie, Černá Hora, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunisko a Uruguay

 

Příliš málo a příliš pozdě

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže ale podobné seznamy přicházejí příliš pozdě.

„Vnímáme to rozpačitě. Dnes už nerozhoduje hygienické hledisko a hrozba koronaviru, ale politika. A to je třeba odmítnout. Pokud žijeme ve svobodném světě, tak bychom měli i svobodně cestovat,“ zdůrazňuje.

Diplomaté se snaží českých turistům jejich situaci maximálně ulehčit. Bohužel do toho vstupuje i Evropská unie jako celek a bilaterální vztahy padly.
Jan Papež

Poukazuje na to, že každá země testuje trochu jinak. Je prý proto na hygienicích, aby posoudili relevanci statistik a rozhodli o tom, zda je země bezpečná, nebo ne.

Čtěte také

S problémy se stále potýká i letecká doprava, do některých destinací se dokonce vůbec nelétá, a to i přesto, že jsou takzvaně „zelené“. „Cestovní kanceláře už nechtějí riskovat pronájmy celých letadel, ale pouze jejich část. A letecké společnosti na sebe nechtějí převzít riziko otevírání linek,“ vysvětluje Papež.

Letiště Václava Havla je na tom podle mluvčího Romana Pacvoně poměrně dobře: „Návrat do běžného provozu byl zpočátku velmi pozvolný, nyní nabírá na intenzitě,“ uvádí s tím, že tento týden by se měly obnovit lety do 34 destinací, celkem by jich tedy mělo být už 57.

„Od 1. července se začne létat do celé řady dovolenkových destinací, například na řecké a Kanárské ostrovy,“ doplňuje Pacvoň.

Zatímco v dubnu v Ruzyni odbavili jen asi 5 tisíc pasažérů a o měsíc později 8 tisíc, za červen už by to měly být nižší desítky tisíc. „V červenci bychom podle stávajících prognóz měli odbavit až 170 tisíc cestujících. Výhled je příznivý, ale odhadovat se to nedá.

Celý speciál Jana Bumby si můžete pustit na záznamu.

Spustit audio

Související