Činnost společnosti Ovanet v Ostravě

26. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Společnost Ovanet měla v Ostravě vytvořit tzv. metropolitní počítačovou síť. S penězi, které jí svěřil ostravský magistrát, ale zacházel někdejší management společnosti, mírně řečeno velmi nehospodárně. Například nakupoval luxusní auta a sjednával nepotřebné právní služby.

Nové vedení Ovanetu přiznává, že nejasnosti v účetnictví jsou tak rozsáhlé, že je může rozkrýt pouze nezávislý audit. Ostravská radnice zvažuje, jestli podá na bývalé vedení městské společnosti trestní oznámení. Pokračuje Andrea Čánová, ČRo Ostrava.

Za vznikem Ovanetu, který vlastní město Ostrava, sála ušlechtilá myšlenka. Vytvořit metropolitní počítačovou síť pomocí optických kabelů, která by propojila jednotlivé městské obvody s magistrátem a zároveň důležitými institucemi jako jsou hasiči nebo policie. Už záhy však vyšlo najevo, že s Ovanetem není vše v pořádku. Začaly prosakovat informace, že bývalý management s městskými penězi zachází nehospodárně. Například nakoupil 11 luxusních vozů. Někdejší vedení Ovanetu bylo proto odvoláno. Jeho špatné zacházení s penězi daňových poplatníků potvrdil Jan Holuša, člen současné dozorčí rady společnosti.

Jan Holuša, člen dozorčí rady: Hospodaří ještě hůř, než by to bylo jejich, protože kdyby to bylo jejich, tak určitě takto nehospodaří, čili s penězi města zacházeli macešsky. Skutečně musím říci, že všechno bylo špatné, jak poté technické stránce, smlouvy, rozvody atd., tak poté ekonomické stránce se mrhalo penězi.

Město už do Ovanetu investovalo přibližně 100 mil. Kč. poté, co se ukázalo, jak bývalý management s penězi zacházel, ozvaly se na radnici hlasy, které chtěly tuto městskou společnost úplně zrušit. Na tehdejším jednání zastupitelstva se však za Ovanet radikálně postavil místostarosta Ostravy Miroslav Svozil.

Miroslav Svozil, místostarosta Ostravy: Já bych apeloval na zastupitelstvo, když už Ovanet máme, abychom udělali maximum proto, aby sloužil k původním záměrům města. Ta situace není dobrá, podnikatelský plán není, čili pokusme se s tím Ovanetem něco udělat. Myslím si, že stojí zato, aby ta společnost byla zachráněna. Nemyslím si, že je vhodné, aby byla zrušena nebo nabízena na prodej.

Radnice chce nyní jméno Ovanetu očistit. Dozorčí rada má provést hloubkovou kontrolu. Její člen Jan Holuša však přiznává, že účetnictví je chaotické. Mnohdy chybí dokumenty, takže kontrola není v jejich silách a uvažují o nezávislém auditu.

Jan Holuša, člen dozorčí rady: Přišlo se k závěru, že je těžko, abychom obsáhli všechno, protože to chce všechno skutečně nezávislou kontrolu, proto zřejmě dozorčí rada hledá audit z nezávislých zdrojů.

Ostravské radnice zatím neví, jestli na bývalý management Ovanetu podá trestní oznámení, jak to potvrdila její mluvčí Hana Adamcová.

Hana Adamcová, mluvčí ostravské radnice: Vedení města se nejdříve seznámí se závěry kontrolní činnosti ve společnosti Ovanet, které předloží dozorčí rada této společnosti a poté zváží další kroky.

Nové vedení Ovanetu se i přes chyby svých předchůdců myslí, že jméno to tam městské společnosti očistí, a že firma začne normálně fungovat. Jako příklad uvádějí vyhrané výběrové řízení na poskytování datových služeb Hasičskému záchrannému sboru města Ostravy.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , ada , spr
Spustit audio

Více z pořadu